Mesto za reklamu
  1. 11.  2018.

Специјалне снаге косовске полиције на северу Косовске Митровице ухапсиле четворицу Срба. Чули се пуцњи и сирене. Ухапшени Срби, од којих су двојица припадници КПС, пребачени су у полицијску станицу у јужном делу Митровице. Полиција објашњава привођења истрагом убиства Оливера Ивановића. Ситуација у граду је мирна, али напета. У подне најављени мирни једночасовни протести Срба на Космету због увођења такси на српску робу.

Кфор је обавештен о хапшењу и прати ситуацију, која је тренутно мирна, изјавио је портпарол команданта Кфора Вићенцо Грасо.

Срби са севера најављују блокаде и у месту Рударе у општини Звечан, као и на административном прелазу Јариње, у општини Лепосавић. Одлука се очекује на седници кризног штаба четири општине.

Супруга ухапшеног: Десетак полицајаца упало у стан

Супруга ухапшеног Драгише Марковићева каже да је десетак полицајаца упало у стан, а да напоље није ни погледала. Истиче да су се деца потресла више од других, као и да нема никаквих информација о разлозима привођења, иако их је тражила од косовске полиције.

Комшија ухапшеног Марковића каже да се велики број полицајаца налазио на спрату и да није могао да изађе из стана.

Портпарол косовске полиције Даут Хоџај рекао је за РТС да су по налогу надлежног суда јединице косовке полиције извршиле рацију на четири локације и ухапсиле четири особе у оквиру истраге о убиству Оливера Ивановића.

У Косовској Митровици ухапшен је Драгиша Марковић, припадник КПС-а који је радио на случају убиства Оливера Ивановића.

Припадници Росу су Марковића брутално претукли пред члановима породице, рекао је председник Српске листе Горан Ракић и навео да је ухапшен и Саша Ћурић, који је такође одведен у непознатом правцу.

Ухапшен је и Марко Рашић, рекао је председник Српске листе Игор Симић. Припадици Росу ухапсили и Недељка Спасојевића. Марковић и Спасојевић су припадници КПС.

Симић је навео да је изговор за хапшење тројице Срба истрага коју КПС спроводи због убиства Оливера Ивановића, а да је четврти приведен јер се опирао хапшењу.

Навео је да су припадници Росу имали дуге цеви, да су применили брутално насиље и тукли ухапшене рукама, ногама и кундацима пред члановима породице.

Четворица ухашених су пребачени у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице. Симић је рекао да нису успели да успоставе контакт са ухапшенима.

Навео је да је било покушаја да се ухапсе и високи функционери и чланови Српске листе, али да те информације још проверавају на терену. Приштинска Газета експрес пише да је специјална полицијска јединица КБС јутрос претресала дом заменика градоначелника Косовске Митровице, Милана Радојчића, али је портпарол косовске полиције Даут Хоџај одбио је то и да потврди.

Симић је пренео да је Ракић најавио формирање кризног штаба четири општине на северу КиМ. Састанак штаба је најављен за 10 часова у канцеларији Горана Ракића.

Aпелује на уздржаност и очување мира, али је напоменуо да Срби неће одустати од протеста који су најављени за данас широм КиМ.

Портпарол команданта Кфора Вићенцо Грасо је рекао да су обавештени о хапшењу и да прати ситуацију која је тренутно мирна.

“КФОР не планира да интервенише, јер је ово била полицијска операција и била је повезана са истрагом о убиству Оливера Ивановића. Знамо шта се догодило и пратимо ситуацију. Безбедносна ситуација је мирна”, рекао је Грасо за Танјуг.

Представници Срба најавили блокаде на северу

Руководство општине Зубин Поток одлучило да, поводом кризе, од 12 до 13 часова буду затворене све продавнице, блокиран прелаз Брњак, као и магистрални пут у селу Зупче.

Срби са севера су најавили блокаде и у месту Рударе у општини Звечан, као и на административном прелазу Јариње, у општини Лепосавић.

Одлука се очекује на седници кризног штаба четири општине на северу КиМ.

Мирна ситуација у Косовској Митровици

Ситуација је у Косовској Митровици мирна, а грађани који су се окупили на Тргу Цара Лазара су се разишли.

Горан Ракић је позвао Кфор да дође у северни део Косовске Митровице и да објасни народу то што су јуче рекли да све држе под контролом и да нема померања снага припадника Росу.

Велики број грађана који се раније окупио на Тргу Цара Лазара, како је рекао Ракић, узнемирени су због јутрошњих дешавања. Ракић је позвао грађане на уздржаност.

“Срамна је медијска кампања појединих медија у Србији који су јуче напали председника Вучића јер је рекао да се снаге Росу спремају да упадну у северни део Косовске Митровице”, истакао је Ракић.

Иначе, због увођења таксе од 100 одсто на робу из централне Србије косовски Срби организоваће миран јендочасовни протест у подне Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу.

„Српска стварност“ / РТС и Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here