Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

На основу уговора између Министарства привреде и Ер Србије, данас је извршена докапитализација српске националне авио-компаније, при чему је држава Србија повећала свој власнички удео у Ер Србији са досадашњих 51 на 82 одсто, док је удео Етихад ервејза умањен са 49 на 18 одсто, саопштено је из Ер Србије.

Како је наведено, увећање основног капитала Друштва, предузето је у циљу отклањања поремећаја у привреди проузрокованих пандемијом заразне болести ковид-19.

Генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит захвалио је Влади Србије на томе што је пружила подршку националној авио-компанији да превазиђе препреке у пословању узроковане пандемијом вируса корона у најтежој години у историји путничког авио-саобраћаја.

Он је додао да су на тај начин створене основе за даље несметано пословање и да ће, уз темељне мере рационализације пословања компаније које су већ увелико у току, Ер Србија моћи да превазиђе тешкоће, учврсти своју позицију лидера у региону и настави да пружа директан и индиректан допринос српској економији, пре свега саобраћају и туризму.

Докапитализација српске националне авио-компаније предузета је на захтев Ер Србије, у складу са уредбом Владе Србије из октобра 2020. године, којом се предвиђа мера докапитализације привредних субјеката погођених пандемијом.

Та уредба у потпуности је усклађена са Привременим правним оквиром Европске комисије, којим се уређују мере државне помоћи за подршку привреди у току тренутне пандемије ЦОВИД-19, укључујући и докапитализацију, наведено је у саопштењу авио-компаније, преноси Танјуг.

На захтев Владе Србије, Комисија за контролу државне помоћи је размотрила предложене мере и потврдила да је мера увећања основног капитала Друштва усклађена са позитивно-правним прописима Републике Србије, чиме су се створили услови да се докапитализација спроведе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here