Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Скупштина Србије наставила је јутрос Посебну седницу о Косову и Метохији посланичким питањима. У јучерашњем делу седнице говорили су шефови посланичких група, а данас је настављена расправа, за коју су посланици имали двоструко више времена, него што је предвиђено Пословником, па су о извештају могли да дискутују 10 сати.

Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили смо српски народ на КиМ, изјавио је председник Србије Александар Вучић одговарајући у парламенту на критике бриселског споразума од стране посланика Нова Србија – Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

Са друге стране, бивша власт је довела до тога да је, додао је Вучић, до половине 2012. Влада Србије прихватила и печат са званичном ознаком царине Косова, као и договор о управљању прелазима и јурисдикцију Косова, што је све наследила садашња власт.

“Изјавили сте нешто што ме је заболело, као и сваког Србина на КиМ, да смо данас много немоћнији него пре 2012. године. Па јесу ли 2004. године на Косову спалили 29 храмова, ломили крстове на црквама, убијали на десетине људи и прогонили на хиљаде њих?”, запитао је Вучић Вукадиновића.

Када је реч о поштовању Устава из 2006. године, Вучић је подсетио држава није реаговала када је Косово прогласило независност 2008. године и да су се тадашњи носиоци власти сада сетили тог устава.

“Устав вам сада служи да га мени показујете 11 година пошто су они (Албанци) свој посао завршили”, додао је Вучић.

И даље смо на путу ка ЕУ, упркос лицемерју…

И даље се залажем за европски пут Србије, упркос лицемерју које показују по питању Косова и Метохије, рекао је Вучић.

Он је оценио је да ће ово што се данас догодило упадом специјалних полицијских снага Приштине имати много теже последице.

Вучић је, одговарајући на питања посланика Ненада Чанка, истакао да ова акција неће бити “било па прошло”.

“Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати, и не мали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас”, објаснио је он.

Вучић је истакао да се залагао и да се даље залаже даље за европски пут Србије, упркос лицемерју, сличном оном његових политичких противника који данас не знају да објасне шта се све дешава на Косову, а тврде да је он “наместио” упад специјалаца.

Изразио је неразумевање за такве тврдње политичких противника, казавши да није у стању да разуме да неко нормалан тако нешто и помисли.

“Бићемо на европском путу, али не значи да нећу имати довољно храбрости да им говорим о лицемерју, све што раде на КиМ, и како се односе према нама када испунимо све услове. Ми данас када би ушли у ЕУ не бисмо били најсиромашнија земља. Једна земља је добила 40 милијарди евра помоћи, а и дан данас има мање плате и пензије него код нас. Не морам да кажем колико би само део такве помоћи допринео развоју код нас”, објаснио је Вучић.

Он је рекао да је Србија испунила све економске услове, а ЕУ не отвара намерно остала поглавља у жељи да нас држи у поглављу 35.

Осврнуо се и на појам који је Чанак користио “људи српског порекла” на КиМ, рекавши да се ти људи зову Срби.

“Нема разлике између Србина који живи у Војводини, у централној Србији или било где. Ми смо својевремено у странци имали расправу око босанских Срба. Они који су из БиХ, РС, било којег дела они су Срби. Нису они ничији Срби, па ни босански. Како Томиславу Жигманову да кажем да је српски Хрват”, објаснио је он.

Дијалог смањио етнички мотивисано насиље 

Дијалог Београда и Приштине донео је мир и стабилност и већу безбедност за наш народ и грађане, рекао је председник Србије и то поткрепио подацима о смањењу етнички мотивисаног насиља на КиМ од 2014. године.

Вучић је рекао да је од 1999. године до данас на КиМ  било 9.000 етнички мотивисаних напада, а у периоду од 2014. до данас нешто мање од 500 напада.

“Хоћу да вам покажем да ти резултати нису тако мали како изгледају и када погледате пропорцију, видећете да је ово вишеструко мање него што је било у претходном периоду када су говорили да је све много боље него што је данас”, рекао је Вучић.

Рамбује 2 би нас довео у немогућу ситуацију

Председник је рекао да је скептичан према идеји организовања “Рамбујеа 2” или неке велике мировне конференције на којој би се решавало косовско питање, јер би такав скуп Србију довео у немогућу позицију.

Председник је нагласио да су преговори са Албанцима у ћорсокаку, јер приштинска администрација ниједног секунда није желела ниједан компромис.

Додаје да је Приштини једини циљ да се призна Косово на целој територији и да нису спремни на суштински компромис.

Такође је рекао да Албанци на Косову не желе пуну аутономију иако су је нудили и Коштуница, и Тадић, Милошевић.

“Они то нису хтели ни 90-их година, а камоли данас кад их цео цивилизован и модеран свет, како они сматрају, признаје. Немојте да обмањујемо свој народ да је могуће да неко од њих то да прихвати. Они су, по њима, стекли независност, а ми смо ти који их ометамо у спровођењу ефеката пуне независности. И зато се боре против нас”, додао је Вучић.

У нашим рукама није превелика моћ, али оним што јесте управљамо боље него пре, каже он.

“Само нећу да лажемо народ да говоримо да је у нашим рукама превелика моћ”, рекао је Вучић додајући да само говори каква је реална ситуација.

Додао је и да је на формирање косовске војске такође веома оштро реаговао, да је звао и генералног секретара НАТО, кој је то осудио, али да то није вредело.

“Рекли смо да Албанци крше и свој сопствени устав али то никога није интересовало јер су земље Квинте без изузетка то подржале, а онда то подржавају и друге западне земље. А на који други начин смо то могли да спречимо, шта да направимо”, упитао је Вучић.

Вучић и Мирчић о утицају западних сила на српске министре

Ова власт је изабрана вољом народа, а не било каквих западних сила и да је другачије, уверен сам да се нико од ових људи не би налазио на овом месту, а ја сигурно не бих, поручио је Вучић.

Он је тако одговорио посланику СРС Милораду Мирчићу који је током расправе у парламенту рекао да влада мора бити спремна за велике изазове и још веће потресе и да се зато мора извршити припрема која подразумева и реконструкцију владе.

Он је поручио да људи за које би се показало да су у агентурном односу са било којом другом земљом, не само са САД, већ и са Русијом, Немачком, Француском, Великом Британијом… више никада не би имали његову подршку.

“И то гарантујем. Не можете да радите за две земље, него за једну. Можете да волите земаља колико хоћете, али да радите можете само за једну”, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да има поверења у Зорану Михајловић, а они у које нема, видеће се после следећих избора.

На питање лидера радикала Војислава Шешеља када ће избори, Вучић је одговорио да су избори ускоро и да смо свакако одавно ушли у изборну годину.

“Ако Ана (Брнабић, премијерка) предложи реконструкцију, имаће моју подршку. Ово је било само моје размишљање”, додао је Вучић.

Чанак: Зашто се не иде на промену Устава?

Чанак је упитао  Вучића и зашто се не иде на промену Устава, како би се тај документ усагласио са фактичким стањем на КиМ.

Он је нагласио да би, по слову актуелног Устава, требало ангажовати све полицијске и војне снаге, отићи у Приштину ухапсити Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја и угушити побуну на делу територије Србије.

“Да ли то може да се уради? Наравно не. Ако не може да се уради, онда се мора усагласити Устав са фактичким стањем”, рекао је Чанак.

На устав ме позивају они који га нису применили 2008.

Данас ме сви позивате на Устав, чак и они који је требало да га спроведу, 2008. године, када је Косово прогласило независност, рекао је Вучић и такође навео да са собом има фасциклу са чланцима из приштинских медија, у којима га нападају, како би их показао свима који верују у теорије завере.

“Једина особа коју нападају у свим приштинским медијима сам ја. Нико други. А зашто им сметам ја кад сам се са њима договорио. Је л’ може неко то да објасни? Изгледа да не може”, рекао је Вучић.

Вучић јој је рекао да у последње време слуша само две ствари, да треба да заврши са Косовом и да скине муку са леђа и да је крив ако то не учини, док други говоре, мада не директно, да ће издати КиМ и да ће се тако уписати у историју најгорих.

“Данас ме сви позивате на Устав, чак и они који је требало 2008. године да га спроведу када је Косово прогласило независност”, рекао је Вучић.

Посланици дела опозиције окупљене око СзС који бојкотују рад парламента, ни данас нису били у сали.

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here