Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да је ситуација боља, али пет везаних дана могу да изазову разне невоље и поручује да морамо бити одговорни, јер се борба против ковида наставља.

Неопходно је придржавање свих мера, јер је у току празник, а знатно мање људи је и тестирано.

Масовна имунизација у понедељак се наставља и за пријављене и непријављене грађане. То је, између осталог утицало да се смањи број пацијената у ковид систему.

Коначно су из ковид система, почеле да излазе болнице. Јутрос је из црвене зоне изашао Клиничко болнички центар “Бежанијска коса” и до сада су имали пет хитних операција.

Директор КЦС Милика Ашанин каже за РТС да је ситуација боља, у пријемно-тријажној амбуланти у Инфективној клиници у јеку последњег епидемијског таласа имали су око 350 прегледа, а у дану за нама око 100, за трећину је смањен број хоспитализованих на Инфективној клиници.

Подсећа да је у врхунцу епидемије на Батајници у ковид болници било 915 пацијената, а данас има 462 пацијента. Истиче да је мало боља ситуација у ковид болницама.

Према његовим речима, Клинички центар Србије је био за све ово време готово једина цивилна болница у нековид систему, “Бежаниска коса” је ушла у нековид систем и биће лакше.

“Што се тиче дана празника, имамо велики притиск нековид пацијената, принцип рада КЦС је као рад Ургентног центра. Болесници се прегледају, дијагностикују у Ургентном центру, а по потреби се примају и у Ургентом центру и на свим клиникама КЦС”, каже Ашанин.

У дану за нама имали смо 450 прегледаних пацијената, пружено је више од 700 различитих прегледа а примили смо 49 пацијената, истакао је др Ашанин.

“Мормао бити уз наше пацијенте, ова протекла година је једна од најтежих година, која је погодила целу планету и наш здравствени систем. Имамо пет везаних дана, лекари су у дежурствима, у сменама, у скафандерима и морамо стално бити једни уз друге”, каже директор КЦС.

Указује да због пет везаних дана могу да се изроде разне невоље и зато лекари стрепе.

Ашанин каже да су апсолутни бројеви хоспитализованих и умрлих високи и то нас опомиње да се борба наставља: нема опуштања, нема окупљања и даље превентивне мере, ношење маске, дистанца и прање руку.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here