Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Доктор Зоран Бекић рекao je за РТС да се убрзава имунизација у Србији и да ковид пропуснице полако дају резултате. На столу Кризног штаба ће бити више ствари за разматрање – продужетак времена важења ковид пропусница, увођење пропусница на спортским манифестацијама, концертима, истакао је Бекић.

Доктор Зоран Бекић, педијатар и координатор највећег вакциналног пункта на Београдском сајму рекао је за РТС да су епидемијски бројеви ипак бољи.

“Сви знамо да су деца велики епдимиолошки проблем због ниског процента имунизованих особа а слабо се спроводе у школама све прописане мере”, каже Бекић.

“Ако знамо да је до распуста број инфицираних особа дечијег узраста био од 15 до 25 дневно у Дому здравља Савски венац, а током распуста број је пао на троје до петоро деце дневно, то је смањење пет пута – то је једна од последица распуста и то је сјајна одлука”, подвукао је Бекић.

Са друге стране, деца шире инфекцију, један од главних разлога пада броја инфицирнаих особа то што је 5. новамбра, када је био последњи школски дан, било 5.725 заражених, сада је 2.777 – полако пада и број умрлих, истакао је Бекић.

Према његовим речима, распуст је успео да покаже све своје ствари, не само да је био на радост деце него и свима који су у јавном здрављу.

Бекић каже да је у узрасту од 12 до 17 година имунизовано 12.800 или три посто, до пре 10 дана тај брј је био испод два посто, али то је и даље мало из угла колективног имунитета.

У Дому здравља Савски венац дневно се имунизује од 20 до 30 деце, што је дупло више него пре, до сада је више од 400 деце имунизовано.

Бекић каже да се убрзава имунизација у Србији, тај број је нешто више од 56 одсто, број трећих доза нешто више од 20 посто.

“Ако смо у јулу и августу имунизовали између 1.500 и 3.000 првим дозама, сада је тај број између 6.000 и 6.500, што је увећање два до 2,5 пута, друге дозе од 4 до 4,5 хиљаде, а трећа доза 25.000 до 28.000 – то је 35 до 40.000 имунизација дневно што је мање него у фебруару, када је било 80.000 првих доза”, рекао је Бекић.

Пропуснице полако дају резултате, страшне слике из ковид болница, број умрлих и инифицирнаих је утицало на убрзање имунизације, указао је Бекић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here