Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и тржним центрима Зоран Бекић оцењује за РТС да ће полазак у школу повећати број инфицирaне деце јер се омикрон брзо шири. Ако дође до погоршања епидемијске ситуације, планираће се и отварање ковид система на Сајму, истакао је Бекић.

Ђаци се сутра враћају у школске клупе. У нижим разредима основне школе настава је непосредна, а старији основци и средњошколци наставу слушају по комбинованом моделу.

Педијатар Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и тржним центрима у Београду рекао је да ако поредимо бројеве инфициране деце у Дому здравља у Савском венцу, крајем прошле године било је једно до двоје деце дневно, а сада 12 до 14 деце, то су за сада предшколска деца.

“Број није тако велики као крајем октобра када је у Дому здравља било 20 до 24 деце. Полазак у школу повећаће број инфициране деце јер се омикрон брзо шири”, рекао је Бекић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Расте број новозаражених – у Србији се дневно региструје од 14.000 до 18.000 нових случајева. Ти бројеви су, међутим, вероватно и дупло већи јер не дођу сви на преглед: Неки остану код куће јер очекују да ће то проћи због блажег соја, указао је доктор.

“Код нас су бројеви од 520 до 580, што је три до четири пута више него крајем прошле године. Добро смо се организовали, имамо седам ковид амбуланти и чекање није дуже од пола сата”, рекао је Бекић.

Бекић је дао савет родитељима – потребно је да се имунизују јер ће тако најбоље заштити своје дете. Овај талас епидемије донео је велики број хоспитализоване деце.

Популација деце од 12 до 17 година је најмање имунизована, 3,8 одсто је имунизовано, односно 15.000 – то је релативно мали број, каже доктор.

Др Бекић каже да је потребно да у ковид амбуланту дођу сви, а примарна здравствена заштита адаптира се постојећим условима.

Сигурно је да су здравствени радници уморни, на првој су линији фронта, каже он и додаје да је у Дому здравља Савски венац 12 одсто радника на боловању, али не недостаје мотива и ентузијазма да се све уради на прави начин.

“Свако ће имати адекватну услугу”, рекао је доктор.

Због мањег интересовања за имунизацију, ујутру се затварају вакцинални пунктови Стадион, Рајићева и Икеа, остаје Галерија која ће радити од 12 до 20 часова и сви други пунктови у домовима здравља, рекао је др Бекић.

“Ако дође до погоршања епидемијске ситуације, тада се планира и отварање ковид система на Сајму”, закључио је Бекић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here