Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Омикрон варијанта корона-вируса појавила се крајем новембра и од тада до данас се убрзано шири и повећава број заражених. Епидемиолог Клиничког центра Србије др Весна Миољевић потврдила је да у нашој земљи још није регистрован омикрон, али и упозорила да су предстојећи празници, долазак и пролазак туриста ризик да се он појави.

Омикрон варијанта вируса SARS-CoV-2, још није регострована код нас, потврдила је за РТС Весна Миољевић, али и указала да земље окружења пријављују омикрон сој, чак и оне које се граниче са Србијом.

Истакла је да и друге друге земље Европе, нарочито Британија, и целог света, посебно Америка, пријављују све већи број оболелих код којих се сенквенционирањем доказује да се ради о варијанти SARS-CoV-2 вируса.

Упозорила је да су предстојећи празници, долазак и пролазак туриста кроз Србију свакако ризик да се и омикрон код нас појави.

Објаснила је да је прошло свега три недеље од објаве СЗО да је изолована и регистрована нова варијанта вируса и да због тога и СЗО и научници и институти имају разлога за опрез.

“Пре свега због тога што је тај број мутација регистрован у омикрону веома велики, различит од свих досад познатих варијанти, тако да је та варијанта сврстана у ону која забрињава. Пре неколико недеља смо имали и делта плус сој, али то није нова варијанта већ подваријанта за коју се испоставило да и нема неки велики епидемијски знача”, оценила је Миољевићева.

Додала је да су досадашње студије показале да се омикрон знатно брже репликује у горњим дисајним путевима, тако да та већа концентрација вируса омогућава услед везивања за рецепторе хуманих ћелија брже и лакше преношење.

Др Весна Миољевић је потврдила да је знојење један од симптома омикрона али да свакако не треба заборавити ни на друге симптоме респираторног тракта и када се појаве треба се тестирати.

“Ноћно знојење може да се појави и у оквиру других различитих обољења”, указала је докторка.

Навела је да је оно што се до сада зна углавном, да је та клиничка слика блага и да се јавља најчешће код младих особа између 18 и 39 година.

Додала је и да су амерички научници показали да је повећан број обољевања код нешто старијих особа, пре свега у старачким домовима, тј. у колективима, и да је то тај моменат олакшаног и брзог ширења омикрона.

“У овом случају када се ради о омикрону препоручује се та трећа бустер доза која подиже титар антитела и интензивније штити од нових варијанти вируса. Уз вакцинацију свакако не треба заборавити на ношење маски, хигијену руку и све оно што смо научили у протекле две године”, закључила је Др Миољевићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here