Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Не постоји универзални знак који указује да се у људском организму дешава тромбоза, постоје само бројни симптоми. Ако је то тромбоза венског система на рукама или ногама, испод места тромбозе јавиће се изразит оток ноге или руке. Ако је то тромбоза артерија на рукама или ногама, испод места тромбозе пацијент ће осетити велике болове и губитак могућности да покреће тај део тела, доћи ће до једне сензомоторне парализе, наводи за др Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију УКЦС.

Лазар Давидовић наводи за РТС да све инфламаторне инфекције, укључујући и ковид, доводе до пораста инфламаторних фактора који стимулишу процес згрушавања крви који доводи до тромбозе.

“Како је корона одмицала, протеклих годину и по дана постојали смо свеснији да се не ради само о респираторној инфекцији, да постоје друге бројне системске манифестације укључујући тромбозу венских и артеријских крвних судова од главе до пете који дају различите манифестације у зависности од тога који крвни суд је захваћен. Ако су захваћене вене постоји опасност од плућне емболије. Ако су захваћене артерије на рукама и ногама, постоји опасност од гангрене прстију. Ако су захваћени крвни судови срца доћи ће до инфаркта крвних судова и мозга – можданог удара”, објашњава Давидовић.

Истакао је да је важно да су клиничари који лече те болеснике на време уочили коагулације и да применом адекватне терапије тај проблем може да се контролише.

“То је био разлог да се у терапијске протоколе уведу лекови који контролишу процес тромбозе и спречавају га.Ти лекови су веома ефикасни и има их много више него, рецимо у време када сам ја почео да радим. Иако се ти лекови узимају правилно и довољно дуго проблема углавном неће бити”, додаје др Давидовић.

Објашњава да да не постоји универзални знак који указује да се у људском организму дешава тромбоза већ само бројни симптоми.

“Ако је то тромбоза венског система на рукама или ногама испод места тромбозе јавиће се изразит оток ноге или руке. Ако је то тромбоза артерија на рукама или ногама испод места тромбозе пацијент ће осетити велике болове и губитак могућности да покреће тај део тела, доћи ће до једне сензомоторне парализе”, наводи Давидовић.

Објашњава да постоје одговарајући биохемијски параметри који указују на опасност од тромбозе или да се она већ развија.

“Неки од њих су прецизнији, неки мање прецизни али немојмо сви бити стручњаци за Д-димер. То је сад посебна опасност. Ако се Д-димер као биохемијски параметар тромбозе извади из контекста онда нема великог значаја. Он је значајан показатељ тромбозе само уколико се посматра у контексту целокупне клиничке слике и других лабораторијских аналаиза. И ако то тумаче стручњаци, они ће на основу вредности поред осталог и Д-димера знати коју терапију и у којој мери да ординирају”, упозорава Давидовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here