1. 05. 2021.

Наш Др Драган Јанковић, епидемиолог, је део Тима за имунизацију Европске канцеларије СЗО, чији је посао да свакодневно проверава постојеће вакцине и какво је њихово дејство на нове сојеве коронавируса, који се веома често појављују. То је био повод да пренесемо његово мишљење колико нас постојеће вакцине штите од нових сојева вируса. Тим истраживањима се бави група светских експерата, која ће ускоро бити представљена на годишњем састанку министара здравља из целог света.

“Њихови закључци су доста реални, адресирају оно што је најбитније, приправност није била довољна на глобалном нивоу, земље су имале различит одговор ономе шта се дешава, одговор на пандемију није био адекватан и довољно брз, део тог одговора у смислу надзора и система алерт за рано обавештавање није био свуда адекватан ономе што се очекивало.

Ми тренутно имамо ситуацију да 0,3 одсто свих вакцина које се произведу дођу у сиромашне земље, а 10 земаља света је применило 76 одсто свих вакцина које су до сада дате. Треба имати у виду да је то реална ситуација, биће још анализа, ми то радимо непрекидно за наше активности, очекујемо још информација ускоро.

Ми у СЗО смо срећни да имамо више извора вакцине. Један од проблема је недовољан капацитет у производњи вакцина. Ми идемо и тражимо од произвођача да што пре доставе сву потребну документацију јер не желимо да се на уштрб квалитета сагласимо са употребном било које вакцине.

Оно што је произвођач из Кине урадио, “Синофарм”,  са својом вакцином је за сваку похвалу. Имамо осам земаља у европском региону од 53 које користе ову вакцину, немамо негативних сигнала при употреби те вакцине.

Надамо се да ће произвођач ући већом количином у ‘Ковакс’ и омогућити да помогнемо земље које немају доступ вакцинама, а приступ свим документима помаже земљама које већ употребљавају вакцину.

Разговори о руској вакцини су у току и није нам доступна целокупна тражена документација. Вакцина је у употреби у региону у великом броју земаља и очекује да ће се то решити позитивно.

Верујемо да сви произвођачи имају жељу да спрече пандемију и надамо се да ће ускоро доставити оно што је неопходно да би вакцина добила акредитацију за употребу од УН и Ковакса.

Оно што звучи можда алармантно у једном тренутку, на срећу се покаже да није толико опасно. Конкретно, код индијског вируса, који има три подсоја, подсој 2 показао се као врло доминантан последњих недеља и месеци у Индији, Великој Британији и још неколико земаља.

Неке друге земље су пријављивале тај исти сој али повремено и он је нестао из циркулације, али не може се само на основу тог сегмента оценити колико је значајан и битан за клиничку појаву, важни су и услови живота и надзора, објашњава Јанковић.

Поента је да је свака мутација опасна јер се неке завршавају тако што вирус сам од себе изумре, а неке мутације се завршавају тиме да вирус постаје лакши за пренос и више патоген, тако да морамо да пазимо на све.

Постоје мутације које су под повећаним интересом и праћењем, тренутно по броју случајева се издваја овај сој који изгледа у неким земљама постаје доминантан у одређеним деловима популације.

Такође, приметно је да неки људи који су вакцинисани ипак добију инфекцију али нисмо приметили да много већи број људи завршава на интензивној нези или умире због ових сојева него што би се то десило са другим. Потребно је дуже праћење и надзор једнаког квалитета у свим структурама да бисмо могли да имамо јасан став, али по овоме вакцине делују и против овог соја.

Треба истаћи и да имамо 200 фармацеутских кућа које припремају вакцине. Од тога је 90 у клиничком испитивању, а две су оралне варијанте.

Непрекидно се провера ефикасност постојећих вакцина на све сојеве вируса који циркулишу и ако је ниво заштите постојеће вакцине довољан пртив новог соја, неће се развијати нова вакцина. Такође, ако сој пробија заштиту после две дозе вакцине, биће нужно да се развија нова допуна вакцине. И на крају истичем да СЗО за сада не предвиђа трећу дозу вакцине“ – изнео је еподемиолог Др Драган Јанковић, члан Тима за имунизацију Европске канцеларије СЗО, за кога можемо рећи да је светски експерт за вакцине против ковида 19. и један од наших људи који је најупућенији у ту проблематику.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here