Mesto za reklamu

01.12.2020.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Др Маријан Ивануша рекао је за РТС да је ситуација нарочито тешка за здравствене раднике. Притисак на болнице трајаће још најмање две недеље после заравњавања криве.

Директор Канцеларије СЗО у Србији Др Маријан Ивануша је рекао да се брзина погоршавања ситуације у Србији смањује и да се нада да се наша земља приближава пику и да ће врхунац стићи што пре.

“Без обзира на то, ми можемо очекивати да ће, и након постизања пика притисак на болнице, нарочито на интензивне неге, да се настави још неколико недеља после тога, јер развој озбиљне форме болести траје отприлике 10 дана, две недеље”, казао је Ивануша током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Навео је да очекује тежак децембар, нарочито за здравствене раднике.

Говорећи о новим мерама, Ивануша је епидемију упоредио са пожаром.

“Ако имате једну шибицу, ви ћете је угасити једним дахом. Ако имате шумски пожар од 100 хектара, вама ће требати пуно више опреме, мера, активности и времена да бисте тај пожар ставили под контролу. Исто је са епидемијом. Када је вирус проширен толико као што је сада у Србији, као што је у новембру и октобру био у многим државама у Европи, не само да вама требају строге мере, већ је потребно и више времена”, рекао је Ивануша.

“Долазак људи из иностранства може бити додатан проблем”

Како је навео, на почетку су проблем били ресторани и кафићи, а сада се томе додаје и радно место, а ако се очекује велики број људи који ће доћи из иностранства за предстојеће празнике да посете родбину, то може представљати додатан проблем.

“Обезбедити сигурну посету, али и размишљати о томе како се вирус шири овде у Србији, локално”, казао је директор Канцеларије СЗО у Србији.

Медицински део Кризног штаба је предложио да отворене остану само прехрамбене породице и апотеке, али политички део Штаба то није прихватио. Ивануша наводи да је тешко бити довољно паметан у овој ситуацији.

“Ако упоредимо мере у неким другим европским државама кад је свакодневни број новооболелих био толико велик, они су у тим државама потпуно затварали ресторане, кафиће и барове, уводили су чак и полицијски час. Шта је оно што ће дати најбоље резултате у Србији, тешко је рећи. Ја више заговарам строже јавноздравствене мере, јер тиме штитимо остали део привреде и економије, а нарочито штитимо здравље и животе људи”, казао је Ивануша.

Све је више заражених здравствених радника. Ивануша је навео да клиничка медицина спашава животе.

“Пацијенти са ковидом који долазе у болнице су озбиљно болесни људи. Многима од њих живот зависи од тога какве ће услуге добити од здравственог система. Лечење може потрајати чак и четири и више недеља за оне најкритичније пацијенте”, казао је Ивануша.

Додао је да је јако битно имати додатне капацитете, али је битно и схватити да ти капацитети не могу да се повећавају без граница и да је због тога важно да људи поштују мере које су на снази, а можда чак и више од тога.

“Битно је да људи знају да су позитивни”

Ивануша је нагласио да је тестирање јако битно и да је битно да људи знају да су позитивни. Замолио је све који знају да су позитивни да остану у изолацији код куће.

“Особа је заразна негде око два дана пре појаве симптома, па првих пет дана након појаве симптома. Код неких особа то може да буде и дуже. Ми заправо код особе која нема симптоме не знамо да ли шири заразу или не”, рекао је Ивануша.

Из тог разлога, директор Канцеларије СЗО у Србији је позвао све да користе заштитне маске и да одржавају физичку дистанцу.

“Можда сам ја сада заражен и могу ширити вирус, без обзира на то што немам никакве симптоме. Опрез и још једном, опрез”, нагласио је Ивануша.

“Србија се интензивно припрема за долазак вакцине”

Ивануша је истакао да се Србија јако интензивно припрема за долазак вакцине и навео је да се нада да ће вакцина стићи што пре.

“Надам се да ће доћи више вакцина, не само у Србију, већ глобално, јер више вакцина значи да ће бити количина већа, јер знамо да ће на почетку бити велико ограничење у вези са количином. Неће сви људи моћи да добију ту вакцину, јер неће бити довољно вакцина за све. Због тога се постављају приоритети ко први треба да прими вакцину, а ко у наставку”, навео је Др Ивануша.

Истакао је да је СЗО у контакту са различитим произвођачима и да искрено верују да ће уз вакцину и јавноздравствене мере успети да ставе пандемију под контролу.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here