Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

У овом тренутку коронавирус се најбрже шири у Естонији, Чешкој, Мађарској и Србији, рекао je за Радио Београд 1, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша. Објашњава и шта је кључ борбе против ковида 19.

Епидемијска ситуација у свету поново се погоршава. Епидемија долази у таласима а тренутно је у већини земаља Европе стање веома забрињавајуће.

У овом тренутку вирус се најбрже шири у Естонији, Чешкој, Мађарској и Србији, каже за Радио Београд 1 директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша.

Разлог за појачано ширење епидемије Ивануша првенствено види у новом соју вируса названом “британски” али и у замору људи од дугог трајања епидемије.

Најављује да би ускоро, већ почетком априла, у Србију могле да стигну прве дозе вакцина из Ковакс програма.

Лекови против короне су добродошли, нарочито за људе који имају проблеме са имунским системом али је кључ борбе против ковида 19 и даље вакцинација и поштовање мера заштите: ношење маски, физичка дистанца, хигијена руку и изолација заражених, поручио је др Иавнуша за Магазин на првом програму Радио Београда.

Не сме бити опуштања, без обзира на наду коју буду вакцина

“Епидемија иде у таласима. Има више разлога за то. Брзина ширења вируса зависи од тога какве су мере заштите на снази и колико се поштују. Никоме није лако. Пандемија већ дуго траје. Без обзира на то какве мере усвоји Кризни штаб, људи су уморни и чим се ситуација мало поправи, долази до опуштања и мере се не поштују у потпуности. Такав је случај био пре неколико месеци”, каже Ивануша.

Истиче да је у новембру и децембру ситуација у Србији била веома лоша, потом је дошло до благог побољшања и људи су се одмах опустили тако да сада поново имамо повећање броја заражених и хоспитализованих.

Осим “умора од епидемије” Ивануша разлог за опуштање види и у чињеници да је стигла дугоочекивана вакцина.

“Вакцина је донела нову наду па смо се додатно психички опустили. Али, не може бити боље преко ноћи. Потребно је време да се вакцинише довољан број људи и да вакцина почне да делује и пружи потребну заштиту ономе ко је примио”, рекао је он.

Због свега тога директор Канцеларије СЗО у Србији апелује да се не опуштамо превише, да стриктно поштујемо мере а пре свега да држимо дистанцу, носимо маску и водимо рачуна о хигијени.

Све вакцине добре у борби против нових сојева вируса  

Ивануша каже да све вакцине које су на располагању у нашој земљи пружају добру заштиту од новог соја вируса и СЗО препуручује вакцинацију било којом од њих.

“Масовном имунизацијом се зауставља епидемија. Што је мање оболелелих то је мања вероватноћа да ће се развити нови подтипови вируса који би у будућности могли постати кобни”, оцењује Ивануша.

Стрпљење после вакцине  

Ни једна вакцина нема учинковитост 100 одсто”, каже Ивануша и о додаје да су велике студије које су рађење као трећа фаза клиничког тестирања, пре него што су вакцине добиле дозволу за употребу потврдиле оно што је био први циљ – а то је да вакцина спречава озбиљнији ток болести.

“Међутим, у ситуацији када вирус интензивно циркулише, иако је ефикасност вакцине 90 одсто то и даље значи да 10 одсто људи који су примили вакцину и даље нису заштићени и да могу развити ковид 19, неки од њих чак и тежи облик болести. При том, код неких вакцина период у ком се ствара добар имунски одговор траје 2 до 3 недеље после друге дозе вакцине”, упозорава Ивануша.

“Две недеље после прве дозе нема никакве заштите од заразе. Чак и после друге дозе, потребно је време да организам створи добар имунски одговор. Зато, у том периоду не сме бити опуштања. Треба бити стрпљив и придржавати се мера – физичка дистанца, маске, хигијена руку и изолација заражених”, каже др Ивануша.

Вакцине су испитане и безбедне

На питање како коментарише појаву да многи људи одбијају да се вакцинишу и да ли је тој скепси допринела чињеница да нове врсте вакцина доста брзо добијају дозволе за употребу Ивануша одговара да су вакцине апсолутно безбедне.

“Када је реч о вакцинама за ковид 19, развој није започео почетком прошле године када се вирус појавио. Конкретно за тај вирус јесте али технологије на основу којих се те вакцине припремају нису нове, постоје годинама. Користиле су се технологије које су нам дале правац и искуство на основу којег смо могли очекивати ефикасност и безбедност новостворених вакцина. Процес је био убрзан због тога што је свет глобално показао велику солидарност и скупила су се велика финансијска средства како би што пре започео посао на изради вакцина. Све те вакцине су прошле и прву, другу или трећу фазу клиничког тестирања”, подвлачи Ивануша.

Објашњава да првом и другом фазом требало је утврдити да ли вакцине уопште буде имунски одговор у телу и које су дозе потребне да би се антитела створила. У трећој фази тестирала се учинковитост и безбедност на десетинама хиљада испитаника. Постоје разрађене процедуре како се неки непредвиђени случајеви пријављују надлежним институцијама.

У Србији је то, како каже, Агенција за лекове где се нежељене појаве пријављују, бележе и прате. Иако се пријављује све што је неочекивано и опасно по здравље то не мора да значи да је аутоматски последица саме вакцинације.

“Ако вакцинишете милион људи током једног месеца, сигурно је да би међу њима одређени број и без вакцине развио неко озбиљно обољење. Све се то крајње озбиљно прати и бележи али после десетина милиона аплицираних доза вакцина може се рећи да је број нежљених реакција врло мали и да су вакцине поуздане и безбедне”, рекао је Ивануша.

Уз вакцине стижу и лекови против ковида 19

У нашој земљи недавно се појавио се лек “бамланивимаб”, а према најновијим сазнањима и америчка компанија Фајзер отпочела је тестирање новог лека против короне.

Др Ивануша објашњава да су нови лекови још у фази испитивања, да је реч о скупим и компликованим лековима који би првенствено били намењени онима код којих би могао да се очекује тежи облик болести због разних разлога али да је и даље најбоља заштита – вакцина.

“Неки људи имају оштећен имунски систем за који се зна да неће бити у стању да правилно одговори на заразу. Са вакцином потреба за таквим лековима се смањује и очекујемо да ће већина људи бити заштићена али ипак постоје људи који имају сметње у имунском систему и њима ће бити потребна додатна помоћ у виду лекова. Добро је што се ради на новим лековима јер смо до сад примењивали само симптоманско лечење односно оболелима смо давали кисеоник и некако олакшавали симптоме. Нови лекови доносе нову наду али то је онај последњи корак, последња шанса. Прва нам је, свакако, вакцина”, каже он.

Потребно је више солидарности

Када је реч о расподели вакцина у свету и примедби да је приметна неравнотежа на глобалном нивоу, Ивануша каже да СЗО нема механизме да по том питању нешто више уради осим позивања на солидарност и етику.

“Неке државе су показале већи неке мањи степен солидарности. Многи су похитали да за своје грађане обезбеде што веће количине вакцине. Ми позивамо све земље на солидарност јер није довољно имунизацијом заштити само своје грађане с обзиром на то да је свет глобално друштво. Ако у осталим деловима света имате огроман пожар у виду пандемије, гасећи ватру локално, нисте ништа урадили. То је могуће постићи само равноправнијом поделом ресурса као што су лекови, вакцине, заштитна средтва”, истиче доктор.

Ивануша очекује да ће прве дозе вакцина из Ковакс програма у Србију стићи почетком априла.

Прерано за увођење ковид пасоша

Став СЗО према ковид пасошима и даље је исти – они за сада нису добродошли из више разлога.

У ситуацији кад нема довољно вакцина тешко је тражити да људи имају вакцинациони пасош. То би отежало живот многима, упозорава Ивануша.

“С друге стране, ми бисмо волели видети више доказа да вакцина, осим што пружа индивидуалну заштиту од тежег облика болести, доиста смањује ризик од ширења вируса. Ми очекујемо да и то буде један од резултата вакцинације али бисмо за такав став морали имати више доказа. Због тога сматрамо да је такав захтев сада преурањен. Један такав документ требао би служити томе да људи лакше путују а не као препрека за кретање. Временом, када вакцина буде довољно и када се епидемија стави под контролу, верујем да ће такав документ бити непотребан”, рекао је Ивануша.

Извештај СЗО о пореклу вируса још није готов

Средином овог месеца очекивао се Извештај стручњака СЗО који су у Кини истраживали порекло вируса. На питање зашто Извештај још није објављен, Ивануша објашњава да је реч о компликованом послу.

“Тим стручњака се вратио из Кине и изнео прелиминарна сазнања да вирус има природни извор. Надам се да ће Извештај ускоро бити доступан јавности али и да ће стручњаци наставити са радом како би открили што више чињеница о пореклу вируса како бисмо могли спречити могуће сличне епидемије у будућности јер знамо да у природи има хиљаде вируса који се у неком тренутку могу трансформисати у вирус опасан по људе”, рекао је Ивануша.

“После више од годину дана борбе са ковидом 19, можемо рећи да о вирусу знамо много тога. Знамо како се преноси, како се пренос може спречити , имамо вакцину, прве лекове…Има наде, види се светло на крају тунела али докле год нема довољно вакцина, док су здравствени системи у многим земљама рањиви, док се већина људи не вакцинише, пандемија ће трајати”, каже Ивануша.

Директор Канцеларије СЗО у Србији очекује да ће се у многим земљама, нарочито у Европи са вакцинацијом епидемијска слика знатно поправити крајем ове године али да ће, нажалост, на глобалном нивоу епидемија још потрајати.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here