Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Епидемијска ситуација је озбиљна, а Србија је пета у Европи по броју новооболелих на 100.000 држављана, рекао је за РТС директор Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша. Додаје да се интензивно шири британски сој вируса који се лакше преноси и завршава тежим обликом болести.

Маријан Ивануша је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је потребно да се промени понашање и да се људи што пре вакцинишу.

“Знамо како се преноси вирус, то су блиски контаки међу људима”, навео је Ивануша и рекао да би то требало спречити, да је потребна дистанца, коришћење маски, хигијена руку, респираторна хигијена и изолација оболелих.

“Све мере које спречавају контакте су корисне и имају ефекат ако се поштују”, поручио је.

Истиче да су мере потребне јер је британски сој вируса опаснији од оног који смо знали раније, али се може ставити под контролу.

Ивануша је навео да се у читавој Европи погоршава ситуација, али наводи да вакцине делују и против британског соја.

На питање до када би мере требало да буду на снази, Ивануша је рекао: “Док не дају резултате”.

“Што се више придржавамо мера, раније ће бити видљив резултат. Ако нећемо да поштујемо мере, онда оваква ситуација не да ће да траје, него ће се погоршати”, упозорио је.

Ивануша је подсетио да су многе државе увеле поновно потпуно затварање и полицијске часове.

“Зато позивам људе да поштују основне мере, јер је то основ снега. Ако не, доћи ће још оштрије мере јер ће ситуација да се погорша”, рекао је.

Каже да пандемија дуго траје и да ће још трајати. Разуме да су сви уморни, али подсећа да људи умиру, и то не само стари.

“Ипак желимо да спречимо трагедије. Молим вас, користите маске, држимо дистанцу, јер тиме штитимо севе и оне који су нам најдражи”, поручио је директор СЗО у Србији.

Када је реч о вакцинацији, Ивануша је навео да је она још увек на почетку. Поменуо је случај Израела који је такође имао погоршање ситуације на почетку вакцинације, а сад има седам пута мање оболелих на дневном нивоу него у Србији, и то зато јер је вакцинација напредовала.

“Најбоља је вакцина она коју можете данас да добијете. Не сутра, прекосутра или у јулу. Дакле данас”, поручио је Ивануша.

Како је рекао, када смо заштићени, можемо се полако враћати у нормалан живот коме се сви надају.

Ивануша је рекао да се “Ковакс” програм сусреће са истим проблемима као индивидуалне државе.

Наводи да се надао да ће прве вакцине у Срибју из “Ковакса” стићи крајем марта, а сада верује да ће то бити почетком априла.

“Верујем да ће релативно велики број држава у Европи вакцинисати толико људи да ће лето бити нормалније него прошло лет, а нарочито друга половина године”, указао је.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here