Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Марјан Ивануша изјавио је да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији можда најтежа од почетка пандемије и да сматра да би се могле увести неке репресивније мере, које јесу на неки начин репресивне.

Он је уз то позвао све здравствене раднике да храбре, а не, како је рекао, да плаше људе да се вакцинишу и да тако спрече тешке форме болести и смрт.

„Вакцинисаних људи нема довољно и треба повећати број вакцинисаних. Они ређе обољевају и ако оболе теже шире вирус, док невакцинисани врло лако обољевају и шире вирус“, рекао је Ивануша за Танјуг.

Према његовим речима, много ствари је у Србији урађено поводом ове здравствене кризе, али док умире 50 људи дневно постоји разлог за бригу.

На питање о томе какав је став СЗО о трећој дози вакцине Ивануша је објаснио да упркос томе што агенције за лекове појединих земаља препоручују давање треће дозе вакцине, СЗО остаје донекле конзервативна по том питању.

„Ако говоримо о спречавању тешке форме болести и смрти, онда су вакцине још увек јако учинковите и након шест месеци. Ако говоримо о томе да се потпуно спречи болест, чак и блажа и асимптоматска, онда је та учинковитост након шест месеци око 60 одсто“, казао је директор СЗО у Србији.

Питање о ситуацијама када је трећа доза вакцине различита од претходних за њега је још увек тешко, како каже, због недовољно научних доказа и клиничких студија. Ипак, Ивануша је објаснио како је досадашње искуство показало да су неке земље из различитих разлога чак и за други талас вакцинације променили тип вакцине.

„Не очекујемо да би ефикасност или безбедност вакцина била повређена ако би се користила нека друга, редимо МРНа вакцина, као трећа доза“, истакао је Ивануша.

СЗО тренутно по хитној процедури процењује да ли ће одобрити руску вакцину Спутњик Ве (Sputnjik V), што је од великог значаја према речима нашег саговорника, за дистрибуцију вакцина сиромашним земљама широм света преко Ковакс програма.

„СЗО ради такозвану преквалификацију, проверава да ли вакцина која се производи има све сертификате, клиничка испитивања, направи се инспекција производње… Тек када се све процедуре заврше и СЗО стави печат може се користити“, објаснио је Ивануша и додао да агенције за лекове појединих земаља имају могућност да раније примене ову вакцину, као што је био случај у Србији.

Он је нагласио да је цео свет у проблему, пошто су здравствени системи преокупирани ковидом због чега трпе хронични болесници, али је ометено рано откривање и превенција бројних опасних обољења.

„Последице ковида осећаћемо годинама, као непосредне последице ковида људи који су преболели, али ту ће бити и бројне последице других болести које ми у ово време нисмо у стању да лечимо и откривамо“, рекао је Ивануша.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here