Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша каже за РТС да није видео озбиљну студију која је показала да је пандемија могла да се спречи. Наводи да је у Србија доста тога било одлично урађено. Истиче да родитељи треба да знају да препорука за вакцинацију деце неће бити дата за вакцине које нису потврђене клиничким испитивањима. Напомиње да је би људи који иду на летовања требало да воде рачуна и избегавају велика окупљања.

Маријан Ивануша је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да до сада није видео озбиљну анализу која би показала да је пандемија могла да се спречи.

“Мој став је да би тешко могла да се спречи с обзиром на то како живимо у 21. веку”, казао је Ивануша.

Према његовим речима, на почетку неке државе нису успеле да успоставе неки систем превентивних мера.

“Јако брзо смо заборавили након првог или другог таласа, да ће проћи. Неке државе нису успеле у трци за медицинским материјалом. Мислим да смо добро релативно добро прошли”, напомиње Ивануша.

Каже да тренутно постоје две ситуације – државе у којима је јако добра ситуација, као у Србији, и оне где је лође – Аргентина.

“У Европи су бројке пуно ниже него што су биле. У Изралу има једног оболелог на 100.000 у последњих недељу дана, у Србији је та бројка 20”, додаје Ивануша.

Србија је, истиче, била међу државама која је била јако погођена ковидом 19 ако погледамо укупан број оболелих на 100.000 људи.

“Била је међу државама које су набавиле респираторе, заштитна средства. Затим вакцине су крајем прошле године долазиле и то је допринело успоравање епидемије. Пуно тога је било одлично одрађено. Морам да похвалим здравствене раднике”, наводи директор канцеларије СЗО у Србији.

Недовољан број вакцина за одрасле 

Наводи да родитељи треба да знају да препорука за вакцинацију деце неће бити дата за вакцине које нису потврђене клиничким испитивањима.

“За сада мислим да се ради само о ‘Фајзеру’. Став је СЗО да се тренутно не препоручује вакцинација деце, а разлог је врло једноставан. Ми знамо да нема у многим земљама вакцина за старије. Зато СЗО на глобаном нивоу желимо да обезбедимо вакцине за приоритетне групе. Наш циљ је да се до краја ове године 30 одсто одраслог становништва на свету вакцинише. Тренутно смо далеко од тога. Деца нису приоритетна група. Ако има вакцина могу да се вакцинишу и деца”, напомиње Ивануша.

На питање када ће руска вакцина бити одобрена, Ивануша нпомиње када се заврши поступак, ако се заврши дуготрајно.

“Произвођач треба да обезбеди комплетну документацију, испитивања. У току је рад на томе. Истовремено врше се инспекције производних капацитета. То не значи да руска вакцина није добра. Резултати у медицинским ревијама су били врхунски, само сада треба да прође административну процедуру”, изјави оје Ивануша.

Много варијанти вируса

Многе државе, каже, размишљају о набавци вакцина за трећу дозу.

“Морамо да видимо колико је ефикасна прва вакцинација. Верујем да ће се аплицирати трећа доза, али за сада немамо став када и коме”, наводи.

Ивануша истиче да има више различитих сојева, много варијанти вируса.

“Ми обично говоримо о пет, шет, седам. За сада изгледа да вакцине доста добро штите од тих нових сојева. Тај сој који је први пут окривен у Индији се шири брже”, истиче Ивануша.

Сој који се појавио у Вијетнаму, напомиње, је јако сличан.

Људи би, додаје, требало да се вакцинишу.

“Апсолутно најбезбедније је бити вакцинисан. Ако оду на одмор, нек не изгубе разум. Да избегавају дискотеке, да поштују мере, јер ни вакцина није 100 одсто ефикасна”, упозорава Ивануша.

Напомиње да је до сада у свету потрошено две милијарде дозе вакцина.

“Има велики број људи који има одређену заштиту од вируса, али постоје велики џепови незаштићених и у Србији и у Европи. Очекујем да ће нови талас доћи, а колико ће бити тежак зависи од тога колико ће људи бити вакцинисано, који ће тип вируса да се појави и колико ћемо испратити јавне здравствене мере”, закључио је Ивануша.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here