Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша истиче да је ситуација са коронавирусом веома озбиљна, те да може да потраје. Дневно у Србији умре људи довољно за један аутобус – aко то није аларм, не знам шта је, додаје Ивануша.

Маријан Ивануша је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је овако озбиљна ситуација очекивана, јер се и пре лета знало да ће делта сој постати преовлађујући.

“Знамо да се шири лакше, што значи да је агресивнији, проузрокује тежи облик болести”, каже Ивануша.

Напомиње да вирус различитом брзином пристиже и шири се по различитим државама.

“Тренутно је преовлађујући у Србији, има велики број новооболелих, оваква ситуација може да потраје, као што смо видели у другим државама”, каже директор Канцеларије СЗО.

Према његовим речима, постоји више разлога због којих се Србија нашла у овој ситуацији.

“Видели смо и раније кад је почела пандемија, Србија је била изузетно учинковита у набавци различитих материјала, на крају и вакцина. Јако брзо се почело са вакцинацијом, била је међу водећим државама у свету по броју, односно проценту вакцинисаних људи. И то је било одлично и то данас штити. Ситуација у Србији би била пуно гора да није вакцинисано толико људи колико јесте”, објашњава Ивануша.

Говорећи о разлозима због којих људи неће да се вакцинишу, напоменуо је да иначе, и код сезонског грипа, проценат вакцинисаних опада када се сагледа ситуација од запада и северозапада Европе ка југу и истоку.

“Вероватно се ради о неком неповерењу. Ја Србију и даље видим као једну државу у транзицији, где људи не знају хоће ли, не би, да, не… Не постоји то поверење. Ја сам увек говорио: ради се о стручном питању, вакцина је најбољи начин за заштиту. Људи сад размишљају: па шта ако није безбедна, колико је учинковита, није испробана. Па како није испробана кад је у свету потрошено преко пет-шест милијарди доза вакцина”, упитао је Ивануша.

Истиче да је само у Србији вакцинисано неких три милиона људи.

“Сваког дана у Србији умире један аутобус људи, ако то није аларм, онда не знам шта је аларм и шта ће да пробуди људе. У Енглеској су направили анализу људи ко је умро у првих седам месеци ове године због ковида. Отприлике један посто међу тим умрлима било је вакцинисаних, већина њих у иначе изузетно лошем здравственом стању. Деведесет девет одсто било је невакцинисаних, толико о учинковитости”, поручио је директор Канцеларије СЗО.

Навео је и да је анализа рађена у Америци показала да је 10 пута мањи ризик за болничко лечење ако сте вакцинисани у односу на то ако нисте.

“Говоримо о тежим облицима болести где су вакцине јако учинковите и против делта соја. Када се говори о асимптоматској зарази и блажем и средњетешком току болести, онда је та учинковитост нижа, између 60 и 70 посто. Дакле, неко ко је вакцинисан и даље може да оболи, али је ризик да оболи од теже форме болести пуно нижи него код вакцинисаних”, рекао је Ивануша.

Напоменуо је и да од три милиона вакцинисаних у Србији нико није умро због вакцине.

“Ако то упоредите са отприлике 8.000 умрлих од ковида, ја мислим да је јасно шта треба да се уради – да ли да се вакцинишем или не”, рекао је Ивануша.

Коментаришући то што неке државе попуштају мере, Ивануша је истакао да је реч о државама где је вакцинисано око 90 одсто људи, али да и у том случају попуштање мера носи са собом ризике и захтева да се прати ситуација.

Додао је да ни наредне године неће бити лако, ако се сагледа проценат вакцинације на глобалном нивоу. Као приоритет у даљој борби против коронавируса издвојио је вакцинацију и мере које се примењују од почетка пандемије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here