Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

До овог момента вакцинисано је око 90 одсто корисника установа социјалне заштите и нешто мање од 80 одсто свих запослених у установама социјалне заштите, наводи за РТС Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић. Додаје да је ипак на младима да дају завршни ударац вирусу.

Дарија Кисић Тепавчевић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навела да је у току јучерашњег дана по први пут након годину дана детектован једноцифрен број корисника који су позитивни.

“До овог момента вакцинисано је око 90 одсто корисника установа социјалне заштите. Показали су се као изузетно одговорни,савесни. Показали су шта значи брига за сопствено здравље и шта значи брига за колектив, и то се одразило на пад учесталости обољевања – у току јучерашњег дана по први пут након годину дана детектован једноцифрен број корисника који су позитивни. То не значи да су ти позитивни били у току прошлог дана него је то укупан број свих позитивних чија је позитивност практично откривена претходних недеља”, наводи Кисић Тепавчевићева.

Истиче да је поред запослених до овог момента вакцинисано нешто мање од 80 одсто свих запослених у установама социјалне заштите – социјалних радника, неговатеља, кувара, спремача.

Објашњава да је вест за медије била када је вирус ушетао у установу социјалне заштите, али, како каже, треба указати да огромним трудом запослених у тим установама у већини није било заражавања, све се чинило да се смањи ризик уноса и ширења вируса.

Објашњава да су од пре два месеца уз одређене услове дозвољене и посете у домовима за старе.

“Дозвољене су посете, одласци, за све вакцинисане кориснике није потребна ни изолација након повратка у колектив. Међутим, и даље је потребно поштовање свих епидемиолошких мера да се поново не би десило уношење вируса”, објашњава министарка.

Говорећи о вакцинацији младих наводи да они на почетку као и свуда у свету нису били приоритет за вакцинацију, али да се сада ситуација мења.

“Приоритет су били најстарији суграђани затим они са хроничним обољењима и они који су били професионалнио најугроженији. Тако ако сада погледамо проценат вакцинисаних по узрасним групама свуда у свету је најмањи у најмлађим узрасним групама јер они нису били приоритет, али сада је дошао ред на њих. Управо њима је припала улога да дају завршни ударац овом вирусу”, истиче Кисић Тепавчевићева.

Објашњава да је пре нешто мање од месец дана узрасни критеријум у нашој земљи снижен на 16 година и како каже, значајан број младих се одазвао на вакцинацију.

Др Кисић Тепавчевић наводи да вакцина има, да грађани могу да бирају између четири цепива, и поручује да је “свако од нас подједнако битан, да не можемо да успемо ако не будемо уједињени против вируса”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here