Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Eпидемиолог и члан Кризног штаба Др Предраг Кон каже да су неопходне озбиљне санкције за оне који не поштују епидемиолошке мере.

“Сви који су на респиратору су животно угрожени. Имамо случај дечака од 16 година који је у тешком стању. Све то скупа подрзумева да вирус тражи осетљиву популацију и преко породица улази у школе”, рекао Кон за Пинк.

Истиче да је процес имунизације неопходан, као и поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

“Морамо бити ефикаснији и бржи. Ако хоћемо неки резултат неопходна је вакцинација. Јасна је препорука вакцинације деце од 12 година, ускоро ће бити регистрована и вакцина за децу од пет до 11 година” наводи Кон.

Наглшава да је дуготрајнији имунитет који добијају деца вакцинацијом.

“Они који се вакцинишу као млади имају дуготрајнији имунитет. Свако ко је примио ‘Синофарм’ већ после четири месеца може да прими ту бустер дозу појачања и то се препоручује у овој ситуацији максималне циркулације вируса”, рекао је Кон.

Упозорио је да је потребно да људи који имају неку хроничну болест или имуносупресију треба да се вакцинишу након четири месеца.

“За сада не постоји вакцина која може дуготрајно да заштити људе од короне. Врло је важно знати да се имунизацијом деце прави озбиљна баријера која спречава преношење вируса. То је далеко ефективнија и ефикаснија заштита”, објаснио је Кон.

Поручује да је потребно спроводити епидемиолошке мере и озбиљно кажњавати оне који их крше.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here