Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Омикрон, нови сој корона вируса, регистрован је у Хрватској, с тога је питање времена када ће стићи у Србију, можда је већ ту, а да га нисмо регистровали, изјавио је данас епидемиолог Др Предраг Кон.

“Подаци из Јужне Африке упућују на то да добијамо једну варијанту корона вируса која ће давати далеко више асимптоматских случајева”, рекао је Др Кон за ТВ Прва.

Други утисак је, додаје, да се брзо шири, јер је већ регистрован у више од 40 земаља за кратко време.

Кон је указао да слика о омикрону још није комплетна и да треба сачекати још недељу до две дана и видети како ће се понашати у Европи.

Истиче да није необично да ће та нова варијанта постати доминантна у популацији, додајући да поједини сматрају да ће за три месеца половина инфицираних бити заражена делта сојем, а друга половина омикроном.

Др Кон преноси и свој став да вакцинација остаје главни начин борбе против корона вируса и додаје да се и даље треба штити маском, физичком дистанцом и дезинфекцијом.

Упитан да ли је за обавезну вакцинацију против корона вируса, с обзиром да је Аустрија једна од првих земаља која је то увела, Кон је изјавио да Србија увелико има обавезну имунизацију за здравствене раднике која је регулисана законом, али да се у овој ситуацији није применило.

“Није се примењивало ни раније”, каже Кон и додаје да је он увек за то да стопа вакцинисаних буде висока, те да не може да буде против неке мере која повећава вакцинацију.

“Ја сам више пута то изражавао и јасно сам опредељен да је обавезна вакцинација за здравствене раднике нешто што је нужно, морално и етички, али и неприхватљиво да није обавезно”, рекао је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here