Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Зашто нису прорадили системи који иначе постоје, као што су Републичка комисија за заразне болести, мрежа института и завода и Закон о ванредним ситуацијама где се пандемија изједначава са ситуацијама као што су поплава или земљотрес, питање је које епидемиолог Предраг Кон поставио државним органима током данашњег гостовања на ТВ К1.

“Ми уопште нисмо на тај начин радили током пандемије. Да ли то показује да институције нису биле спремне на све или показује неку параструктуру која је формирана да би радила у корист нечега”, упитао је Кон.

Кон сматра да би требало да научимо да здравствени системи постоје и прихватимо чињеницу шта је јавна здравствена опасност и шта је ванредна ситуација.

“Не можемо да кажемо да је корона нестала нити да ће нестати. Овај вирус је преживео и остао на планети и имаћемо га стално у наредних неколико десетина година”, изјавио је Кон.

Говорећи о вакцинацији за ковид Кон је рекао да они који никада нису примили вакцину немају заштиту као вакцинисани.

“Једноставно ми нисмо научили да је излаз из свих пандемијских ситуација искључиво вакцина”, рекао је он.

Додао је да морају да се униште вакцине којима прође рок.

“Увек је било значајније колико бацамо вакцине, а не колико смо се заштитили. Значајније колико кошта, а не колико је живота спасило. Све време сам знао да ће се велика количина бацити, али нико није причао о томе јер би то постала главна тема, а не што пола популације није вакцинисано”, рекао је он.

Додао је да не зна колико ће тачно вакцина бити бачено и рекао да то није питање за њега – рекао је Др Предраг Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here