Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Смањење броја оболелих у последњих неколико дана треба да нас охрабри, али не треба да се опуштамо. Притисак на болнице је Србији је огроман и рашмишља се и о забрани кретања – изјавио је епидемиолог др Предраг Кон

Наш дравствени систем је пренапрегнут, имамо више пријема, него отпуста из болница, али систем још фунционише. Без обзира што је велики вентил болница у Батајници, још се пацијенти из Београда лече и у другим градовима Србије. Имамо велики број тешких и средње тешких случајева и ситуација у нашем здравству може се упоредити само са ратним стањем.

“Ово је време херојства медицинског сектора. Паралелан се живот води – у једном је ратно стање, а постоје и они који беже од тога, који желе да по сваку цену живе нормалу. И ту баланс треба пронаћи”, рекао је Кон гостујући на ТВ Прва и истакао да по питању смртности од ковида, када се поредимо са другима у свету, не треба да се осећамо лоше и да је то најважније.

Он је напоменуо и да треба имати на уму да смртност расте када здравствени систем колабира.

“Ми по питању смртности не бисмо смели да се осећамо толико лоше, а то је најважније. То ће врло темељно касније да се анализира”, казао је он.

Кон је рекао да одговорни за мере траже баланс, али да очигледно нису нашли довољно начина да убеде људе да размишљају другачије.

Напоменуо је да је распродаја за Црни петак показала колика је потреба људи да побегну од свега, опусте се и приуште себи нешто.

Кон је рекао да је врло слична ситуација била у марту као и сада, идеална за пренос вируса, и да су се тада видели ефекти ванредног стања.

“Јасно је нама да је то најефективнија мера. Да ли ћемо прибећи томе, то зависи, ми инсистирамо да се све мере поштују, као што је забрана окупљанаја више од пет особа”, казао је Кон говорећи о могућности увођења полицијског часа за Нову годину.

Додао је да је већ говорио на Кризном штабу да таква одлука мора бити одлука читавог тела, те да је то суштина.

“Медицински део кризног штаба инсистира на томе да не буде окупљања, ако до тога дође, онда држава мора да инсистира на мерама да се то спроведе”, навео је он.

Поновио је да држава мора да разреши тај проблем, јер се при ограничењу кретања говори о кршењу људских права.

Говорећи о доласку вакцине против ковида -19, Кон је рекао да је утврђивање приоритета јако добра, те да кад вакцинација не иде по групама брзо, потребно је пустити и остале да се вакцинишу.

“То је веома озбиљан посао, направити план имунизације”, рекао је он.

Кон је најавио да ће Србија током следеће године изаћи из епидемије.

“Са том вакцином ће бити лакше, али и без те вакцине ћемо изаћи из овог проблема. Оно што је врло битно, да вакцином што је могуће више подигнемо колективни имунитет, јер је то најважније”, казао је он.

Кон, није прецизирао да ли ће то бити у току прве половине године или касније и да ћемо маске морати да носимо и даље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here