Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона у Београду поново претећа и да ће највероватније ускоро бити уведене неке забране, као што је забрана посета болницама или ношење маски у јавном превозу и продавницама.

Кон је указао и да би се у јулу, због повратка студената кућама, претња могла проширити и по читавој Србији.

До погоршања ситуације је дошло после 5. јуна када су ограничења јавног окупљања била на хиљаду, а касније потпуно укинута, напоменуо је др Предраг Кон у објави на Фејсбуку.

„Много се ово погоршање ситуације у јавности повезује и са дербијем Партизан-Звезда одиграним 10. јуна, мада новооболели у Србији не дају податак да су били на дербију (бар мени није познато). Из Црне Горе опет стижу подаци да је преко десет њихових новооболелих млађих људи било у Београду на дербију“, навео је Кон, који је и члан Кризног штаба.

Након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама, појединим радним колективима долазило је до утврђеног преноса вируса када су се заиста откривали бројни асимптоматски случајеви међу контактима са оболелим, додао је Кон.

„Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду. На крају треба рећи и да многи мисле да је посебна претња долазила због избора који су јуче спроведени“, навео је Кон.

Кон је истакао да никада није заустављена обавеза да, када се играју утакмице, мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употребљава свака друга столица, односно одобрава дупло мањи број гледалаца, напомињући да „многи мисле да је то немогуће…“.

„Кажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем. За студенте је давно договорен поступак…“, навео је Кон, додајући да је „наша трапавост и успореност омогућила да дође до преноса вируса у овој популацији“.

Кон је нагласио да се живети мора.

„Нема више ванредног стања, неће га ни бити, не можемо ми то финансијски да издржимо и немојмо се поредити по том питању са Француском или Немачком. Да може да се буде дисциплинован показују старији. Више НИКАДА (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења“, навео је Кон.

Он је поновио да и даље сматра да је ванредно стање, као и полицијски час, било неопходно на почетку и да мисли да на даље неће бити неопходан за старију генерацију.

„Сасвим је супротно када је млађа генерација у питању“, указао је Кон.

Критика на „сва уста“ без иједног решења осим затварања и забрана није решење на дуге стазе, сматра Кон.

„Неких забрана ће највероватније ускоро бити, нпр. забране посета болницама. Биће вероватно и неких обавезности (нпр. ношење маски у јавном превозу или још у продавницама). Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење“, написао је Кон.

Кон је напоменуо да Србија никада није прихватила шведски модел, али да је чињеница да нам се тренутно уз погоршање ситуације дешава и прокужавање, што врло споро повећава колективни имунитет.

„То највероватније неће бити довољно. Прави изазов највероватније долази на јесен. У међувремену, треба да се прошире капацитети за лечење и изолацију“, мишљена је Кон.

Кон је навео да ће борба за животе трајати још дуго, додајући да му је потребан одмор, баш као и здравственим радницима који су изгарали на свом послу.

„Једини епидемиолошки остварив циљ је чување живота. Вирус се без вакцине другачије зауставити не може. За сада немамо баш нешто среће ни са летом… и од лета смо много очекивали, па и даље се надамо“, поручио је Кон, завршивши објаву са поруком: „Чувајте се!“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here