Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да нагло погоршање епидемиолошке ситуације није немогуће. Указује да је препоручено маске носити и на отвореном, чак и на шеталиштима као што је Кнез Михаилова улица у Београду.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да се нада да неће бити потребно затварати Београд или уводити сличне мере. Ипак, додаје, чињеница је да се мере морају поштовати да би се избегло затварање.

Према речима др Кона, нагло погоршање ситуације није немогуће.

“Потенцијал за преношење вируса у Европи је троструко већи него што је био, али то не можемо да игноришемо. Ми имамо много бољу ситуацију него код осталих, али се, с друге стране, погоршава, поготово у Београду”, навео је Кон.

Грађани су често резигнирани јер се, на пример, мере строго спроводе у школи, али не и током ваншколских активности, као што су тренинзи деце. Кон напомиње да је медицински део Кризног штаба тога свестан и да такве ситуације изазивају код њих велику забринутност.

“Нама се шаљу слике и поруке и свесни смо да постоје неки недодирљиви људи, који се понашају као да ништа не постоји и то нас врло фрустрира исто као и сваког другог. Мислим да је око тога досегнут консензус у потпуности, да је контрола нешто што мора да иде уз спровођење мера. Ове препоруке се за сада не схватају као оно што је врло значајно за оног ко хоће да штити себе и друге. Обавеза је где не може да се држи дистанца. Само кретање повећава и излучивање вируса. На разним шеталиштима важи препорука да се носе маске, па чак и у Кнез Михаиловој”, наглашава члан Кризног штаба.

Понавља да га јако фрустрира чињеница што контрола ношења маски не може да се спроведе до краја.

“И надлежни хоће исто (контролу), а дођете у ситуацију да се то не спроводи. Овог пута су то захтеви и према локалним кризним штабовима да појачају своја деловања и свим надлежним, не само инскепцијама, да врше контролу. Контрола подразумева и кажњавања. Немогуће да смо се пребацили на терен кажњавања као најзначајнији уместо да спровођење мера буде најзначајније. И ми смо резигнирани и фрустрирани због несрпвођења мера”, наводи Кон.

Понавља да мере затварања нису тренутно опција, али не би требало, каже, да нам се деси да дођемо у безизлазну ситуацију да то мора да се деси.

Кон указује да је колективни имунитет излаз из ситуације, било да он буде природни (прокужавањем) или вакцинални.

“Ако немамо вакцину релативно брзо, надамо се да ће бити, али за сада се још не чују обећања кад ће бити, само је било прича, онда морамо да успоримо и продужимо читав процес, то може да оптерећује али биће мало мање тешких и смртних исхода”, наглашава Кон.

Према њеновим речима, главна ствар је очувати здравствени систем.

“Ако њега изгубимо у наглом таласу и повећању, онда ће смртност бити нагло већа”, напомиње члан Кризног штаба.

Указује да је број случајева акутних респираторних инфекција преполовљен у односу на претходне године, а то је последица, како напомиње, ношења маски.

Одговараући на питање зашто је јуче мањи број тестираних, изнад 3.000, Кон претпоставља да је тако због викенда али и чињенице да у систем улазе само пи-си-ар тестирања.

Када је реч о испитивању имунитета, епидемиолог каже да прелиминарни подаци за Војводину показују да антитела има 15 одсто становништва. Пуне информације се још очекују.

“Али, то још није довољно да можемо да рачунамо да ће нас то ослободити од короне. Напротив. То показује да је неминовно да се и ове јесени и зиме сусретнемо са овом болешћу”, закључује Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here