Mesto za reklamu
  1. 0 08. 2020.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се у Београду из дана у дан региструје смањење сумњи на Covid-19 након прегледа, уз напомену да то смањење иде спорије него што би се очекивало, али да се ипак јасно уочава и смањење броја хоспитализованих особа.

Др Кон је на конференцији за новинаре Кризног штаба у Палати Србија упозорио на то да је вирус и даље са нама, бројеви су и даље високи , а ситуација је, и поред побољшања, несигурна.

У Србији је, како је саопштио, у последња 24 сата тестирана 6.251 особа, а позитивно је 236 узорака.

Према његовим речима, број контролних прегледа у ковид амбулантама се непрекидно повећава и већи је од броја првих прегледа, што је позитиван показатељ.

Кон је, међутим, указао на то да чињеница да се смањује број хоспитализованих пацијената не значи увек да су они и излечени.

Рачуна се да су излечени две недеље након што су отпуштени, објаснио је он и додао да постоје различита мишљења о томе да ли су контролни прегледи у смислу негативног PCR теста обавезни, тако да има и оних који сматрају да их није обавезно радити.

Кон је рекао да ће у уторак, на седници Кризног штаба, бити донета одлука о почетку школске године, а да је највероватније да ће ученици млађих разреда, до четвртог, евентуално петог, бити у школама, док ће за остале бити комбинована настава, као и да ће бити другачије за основце и средњошколце.

Родитељи треба да знају да само здраво дете може да иде у школу, истакао је он и додао да ће родитељи бити сарадници у свему, с обзиром на то да је потребно да дете сваког јутра погледају, измере температуру, да се то не препушта самим школама, као и да разговарају са децом.

Према његовим речима, само понашање у школи биће дефинисано, како за наставнике, тако и за ученике, при чему том питању треба приступити врло пажљиво, јер има и негативних искустава, тамо где се није размишљало о дистанци, коришћењу дезинфекционих средстава и другим важним питањима.

Важно је да у тим млађим узрастима практично немамо тежих случајева оболевања, нити постоји висок ниво трансмисије и када оболе, објаснио је он и напоменуо да та деца много мање преносе вирус.

Кон је саопштио и да још није пронађено решење за децу са аутизмом и да се он залаже за то да она више не буду у изолацији, односно да центри у којима бораве могу да раде потпуно једнако као и вртићи.

Он је, на питање зашто су деца са аутизмом и даље у изолацији, пошто само њих 70 од скоро 650 колико их је у Београду има право на дневни боравак, а од родитеља се тражи потврда да су запослени, иако је то за њих велики проблем пошто се углавном они брину о тој деци, рекао да је проблем у томе што деци са аутизмом не може потпуно да се контролише понашање, што представља додатни ризик.

Са друге стране, како је додао, не може се гарантовати да и они који раде са њима не могу да донесу ковид.

То је специфична ситуација. Крајње решење је да би требало да раде сви ти центри који имају дневни боравак, али ту, ипак, постоји огроман страх људи који са њима раде да  неће довољно заштитити ту децу, оценио је Кон.

Према његовим речима, решења практично нема, при чему је раније већ изнето мишљење да ти центри треба да раде потпуно једнако као и вртићи, да је то било његово мишљење, као и став многих епидемиолога, али да то ипак није прихваћено.

Тај проблем није решив ако нема попуштања макар са једне стране, нема другог решења. Познат ми је проблем, али није нађено решење јер не постоји потпуна сагласност свих страна, додао је др Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here