Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Погрешно је било прогласити победу над коронавирусом, када он још увек постоји међу нама. Није се појачао вирус, већ се у Србији нису сви одговорно понашали. Најпре неке колеге које су биле веома гласне износећи своје личне опсервације, потом су неке мере доношене са закашњењем, а такође  и већина људи се није придржавала норми и препорука које су од њих тражене – оценила је молекуларни биолог Др Марија Михаиловић из Милана.

“Вирус није троглава аждаја, па да је неко сасече мачем. У овој борби је потребно да се сви заједно боре, држава има своје задатке, грађани своје одговорности. У Србији су сви заказали каже Др Михаиловић.

Она је подсетила да је тек данас у покрајини Ломбардија укинута обавеза ношења маски на отвореном простору, док у целој Италији још увек важи обавеза ношења маски у затвореном прозору и како је истакла сви је се придржавају.

“Ово је прво јутро да не морам да изађем на улицу и да одмах ставим маску, већ ћу је ставити тек кад дођем на посао. И држаћу је на лицу док не дођем кући поподне” навела је она.

Коментаришући поједине изјаве званичника у италијанским покрајинама да је коронавирус, који је у те делове Италије из Србије недавно донео један спортски менаџер, мутирао и да је јачи он онога који је до тада постојао у Италији, она је истакла да треба бити опрезан са таквим изјавама и да то “што је неко рекао да постоји мутација, не значи ништа док се не покаже каква је мутација”.

Према њеним речима, чињеница је да је “код тих људи карика вируса била већа него у Италији, односно ти људи су дошли са више вируса, па се он брже ширио, али то још увек не значи да је у питању мутација”.

“Мутације су вам као грешке у писању. Већина мутација нема никаквог значаја, као што кад грешите у писању то често не утиче на то које су речи у питању, али постоје ситуације у којима се тим грешкама мења значење речи, тако вам је и код вируса” објаснила је она.

Оно што је важно када су у питању мутације, како је навела, је како вирус улази у тело, колико брзо може да се репликује, затим његов део који изазива болест, његова интерација са имуним системом, као и промене у одговору вируса на третман ком је изложен.

“У овом тренутку нема података о томе да ли има мутација вируса у преносу” додала је.

Говорећи о животу у Италији, Марија Михаиловић је испричала да јако мало људи планира одмор ван те земље.

“На путовања се гледа са задршком, углавном се иде колима. Возови поштују мере физичке дистанце, са авионима није такав случај. Људи су још мало збуњени, свима је потребан одмор од овога што нам се дешава, али је питање колико ће људи отићи на одмор” закључила је.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here