Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Доктор Милош Миљковић је хемато-онколог, медицински експерт, запослен je у Националном институту Америке за рак у Бетезди, близу Вашингтона. С’обзиром да је одрастао у Србији, изразио је спремност да оцени стање у отаџбини у вези са напорима који се чине у отклањању последица корона вируса. Пренео је и неке практичне савете како избећи и како се заштити од опасног вируса са којим се суочи цео свет.

„Пратио сам активности у циљу сузбијања последица пандемије у Србији и морам рећи да је полицијски час неоправдано уведен, тим пре јер је отворен простор ипак најбезбеднији, па је требало приступити другим методама да људи не буду затворени, а заштити их на отвореном простору.  О коронавиру много тога нисмо знали, али сада знамо много више него што смо знали у марту. Између осталог и то, да га је могуће контролисати уз сталну примену одговарајућих мера. Онај део мера који треба да примењују ’обични грађани’:  редовно прање руку, држање дистанце и ношење маски када дистанцирање није могуће, далеко је од вишедневног кућног притвора и полицијског часа, који су уз садашња сазнања потпуно били неоправдани“ – каже др Миљковић.

Доктор је објаснио где и како се најлакше заразити вирусом, као и које мере су сувишне

„Једини примери масовног ширења до сада, били су у затвореним просторима са пуно људи који причају или певају без маски, где су излучевине лако могле да се пренесу, као и у фабрикама за прераду меса где хладни ваздух омогућава вирусу да дуже опстане у спољној средини. Међутим, плаже, планине, паркови и остали широм отворени простори у којима се може уживати, нису ризична места. Медији, нарочито амерички, воле да уз текстове о порасту броја случајева, ставе слике са плажа, иако су оне безбедније од било ког затвореног простора. Вирус се не преноси спортом и разонодом и забава није забрањена“ – наглашава доктор.

„Као што већ знамо, највећи ризик за развој тежег облика болести, у случају да се заразе вирусом, имају: стари, гојазни, особе које имају трансплантиране органе и они који примају или су недавно примили терапију за неку врсу канцера. То не значи да остали не треба да буду обазриви, јер и млади и здрави могу умрети од короне. али додатном бригом да се ти људи не заразе може се смањити смртност, ако не и број оболелих“ – каже светски признати хемато-онколог.

Доктор Миљковић је говорио и о вакцини као спасу од заразе,  која је зауставила нормалан живот.

„Развој вакцине напредује. Постоји бар шест кандидата који су у последњој фази клиничког тестирања. Наравно, не постоје гаранције да ће било која од њих смањити преношење вируса или ублажити клиничку слику, али велика је ствар што у предклиничким и раним клиничким испитивањима није било забрињавајућих сигнала“ објашњава др Миљковић.

Доктор објашњава да први талас још увек траје само у земљама које нису примениле неопходне мере.

„Уз то још и настављају са неометеним међународним и локалним саобраћајем, чиме додатно повећавају број жаришта. То непридржавање правдају економским разлозима. Нисам економиста, али ми се чини да масовно умирање и обољевање са непознатим дугорочним последицама, уз распад здравственог система и де факто ембарго од стране земаља које ствари држе под контролом, имају много веће економске последице од дистанцирања, прања руку, ношења маски и привременог контролисаног ограничења међународног и међуградског саобраћаја“ – истиче Др Миљковић.

Варамо се када мислимо да вирус слаби, у ствари тада само мере боље функционишу

Грешка коју људи, а и земље праве, је да смањење броја случајева објашњавају ’слабљењем’ вируса.

„Објашњење није ‘слабљење вруса’, већ то да мере функционишу. Вирус је могуће на одређеном географском подручју елиминисати, али једини начин да спречите његову поновну појаву након попуштања мера, је да ограничите приступ ‘чистој’ територији забраном уласка, обавезном само-изолацијом или карантином. Алтернатива би било свакодневно тестирање већине становништва, што са тренутно доступним тестовима није ни логистички, ни финансијски изводљиво. Ипак неколико лабораторија ради на развоју брзих тестова на тракама, који би за неколико минута дали резултат анализом пљувачке. Ти прототипи за сада нису поуздани као златни стандард, ПЦР, али боље је имати седам таквих тестова дневно него један ПЦР тест на чији се резултат чека седам дана-објашњава саговорник из Вашингтона.

Највећи број људи овај вирус ипак ’прележи’ без симптома, а др Миљковић каже:

„Ово је неке стручњаке заварало. На жалост, овај вирус се довољно лако преноси и изазива тешку клиничку слику код појединих, да стратегија коју су покушале Уједињено Краљевство и Шведска, ’имунитет крда’, брзо преоптерети здравствени систем и доведе до превише смрти, што од вируса што од других обољења, са којима такав преоптерећени здравствени систем не може да изађе на крај. Постоје безбеднији начини за стицање колективног имунитета. Први су интервенције које би ублажиле клиничку слику: за сада су то једино дексаметазон који смањује смртност и ремдесивир који скраћује дужину хоспитализације, оба искључиво код тешко оболелих. Идеално би било пронаћи терапију која би смањила шансу да до тешког облика болести уопште дође и која је уз то и довољно безбедна да се може давати и релативно здравим људима. Други начин за стицање колективног имунитета су, наравно вакцине, и земља која прва буде развила безбедну и ефективну вакцину биће у огромној економској предности“ – указује Др Миљковић.

Познати стручњак из САД, који се бави и сагледавањем последица Короне вируса, констатује да су извршиоци у здравственим установама добро радили свој посо, али да су били ограничени инструкцијама које су долазиле из врха и најчешће биле погрешне.

„На жалост, званична стратегија иде из једног екстрема у други: од најсмешнијег вируса прешло се на примену најстрожих мера, које су биле претеране, а вероватно и контрапродуктивне, да би се затим прерано прогласила победа над вирусом и уништило оно мало преосталог поверења људи у државне институције. Од прве конференције за новинаре на којој су се збијале неумесне шале, медијима тумарају чланови кризног штаба који говоре како су Срби генетски отпорни на вирус, како школе не треба затварати, како ће епидемија престати на лето, како се они сами не придржавају дистанцирања и како можда треба и намерно да се заразите. Неки од чланова свакога дана саопштавају бројеве тестираних, оболелих и умрлих, без знања и разумевања шта ти бројеви значе и како се до њих дошло. Ипак, то их не спречава да праве предвиђања која се неизбежно покажу погрешним. Поставља се питање и каква је била сврха постојања државног тела које барата погрешним бројевима, прави погрешна предвиђања и даје често погрешне и контрадикторне савете, па су самим тим и одговорни за оно што су радили.“ – закључује Др Миљковић и додаје: Имамо посла са вирусом кога не интересује боја коже, вероисповест, или политичко опредељење. Никаква количина спина и реторске вештине неће помоћи да се епидемија сузбије и то сви морају да схвате.“ – закључио је доктор Милош Миљковић, светски експерт из САД.

„Српска стварност“ /Ј. С. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here