Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Вирус је успорио, лепо време је измамило велики број људи напоље, али је опрез и даље неопходан као и поштовање епидемиолошких мера како се не би поновиле слике из децембра и марта ове године, изјавила је за РТС директорка Службе за болничку епидемиологију Универзитетског Kлиничког центра Србије Весна Миољевић.

Весна Миољевић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да ако поредимо март и април, када је сваки трећи тестирани био позитиван, а сада је само два одсто тестираних грађана позитивно, то свакако даје наду.

“Свакако да смо сви чекали овај тренутак, али морамо бити пажљиви. Време је лепо, али нема опуштања јер ћемо, верујем, још дуго говорити о ковиду”, рекла је докторка Весна Миољевић.

Како каже, бојазан, пре свега код здравствених радника, постоји јер су прошли кроз много тога у периоду када смо имали велики број оболелих.

“Апел је да се и даље носе маске, посебно у јавном превозу, и да не дамо простор вирусу да пређе са асимптоматских оболелих на осетљиве особе”, истакла је директорка Службе за болничку епидемиологију KЦС.

Говорећи о досадашњем току пандемије, каже да ју је највише изненадило то што вирус нема сезонски карактер.

“То би било много боље јер би онда одређеном периоду године могли да очекујемо повећање броја оболелих. Мутације су у природи вируса, данас већ имамо бразилски, британски сој, а индијски, који је тзв. дупли мутант, највише забрињава и зато се с пажњом прати”, објаснила је докторка Миољевић.

Како то у пракси изгледа, докторка Миољевић објашњава на примеру британског соја, који сада углавном доминира у овом делу Европе.

“Прошле године смо имали ситуацију да у породици имате једну или две оболеле особе, а са појавом британског соја оболевале су целе породице. Такође, оболео је већи број младих па чак и са тежом клиничком сликом”, навела је Миољевићева.

Вакцинација је најважнија мера спречавања ширења вируса па и ковида 19.

“Вакцинација је несумњиво утицала на смањење броја оболелих и битно је да се што више младих вакцинише. Још имамо пацијенте на респиратору, људи и даље умиру. Када имате епидемију, свакако је значајно да се што већи број вакцинише како бисмо оснажили колективни имунитет”, рекла је за РТС директорка Службе за болничку епидемиологију Универзитетског клиничког центра Србије Весна Миољевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here