Mesto za reklamu
  1. 05 2021.

Србија ће за дан-два достићи 50 одсто вакцинисаних, али ни са тим процентом нисмо ни близу колективног имунитета. Имунизација је успорена, делта сој се убрзао, четврти талас епидемије је ту. Ово ће бити талас невакцинисаних, они ће да генеришу овај сој вируса у овом таласу и можда неки нови сој који ће се појавити, рекао је саветник Уницефа за имунизацију доктор Драгослав Поповић.

Саветник Уницефа за имунизацију доктор Драгослав Поповић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је делта сој корона вируса све бржи и да нас очекује четврти епидемијски талас.

“Ово ће бити талас невакцинисаних, они ће да генеришу овај сој вируса и можда неки нови сој који ће се појавити”, навео је Поповић.

Поручио је да вакцине делују против делта соја вируса, и апеловао на оне који се нису вакцинисали да ако крену сутра да приме вакцину могу да подигну имунитет пре него што овлада делта сој корона вируса.

Према његовим речима, најважније су прва и друга доза вакцине и да се они који се нису вакцинисали вакцинишу, а тек онда ће да се сагледава ко би могао да буде кандидат за трећу дозу.

“Старији су кандидати за трећу дозу, јер им је имуни одговор успоренији, али они су већ примили две дозе и не видим проблем да приме и трећу”, рекао је Поповић.

Истакао је да је вирус под притиском, да се велики број људи у свету вакцинисао, али да то није довољно и да вирус тражи начина да опстане.

Подржава обавезну вакцинацију за здравствене раднике коју су увеле поједине земље и додаје да су неке ствари постаљене наопачке.

“Нико нема право да шири вирус и представља опасност по друге људе. Пре свега треба здравствени радници да се вакцинишу, они су на првој линији фронта.”, нагласио је Поповић.

Када је реч о вакцинацији деце, каже да је Србија кренули и са вакцинацијом те популације. “И код нас је тај процес кренуо. Кад и најмлађи буду заштићени то ће допринети колективном имунитету”, навео је Поповић.

Говорећи о мешању вакцина, рекао је да то није ништа ново. “Немачка канцеларка Ангела Мергел, примила је две различите вакцине да би дала пример. Сагледавамо све доказе из земаља које раде студије. Одмерићемо да ли нам треба то и даћемо препоруке”, истакао је Поповић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here