Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Епидемилог Радмило Петровић каже да се омикрон варијанта коронавируса брже и лакше шири и да је због тога очекивано да број заражених особа у кратком периоду буде већи. Добро је, према његовим речима, то што омикрон није агресиван јер то значи да ће клиничке слике заражених бити блаже.

Иако је број новозаражених релативно стабилан, око 1000 позитивних дневно, Радмило Петровић за Радио Београда 1, истиче да забрињава податак да и даље има много пацијената на респираторима, као и стопа смртности од ковида 19.

Ипак, верује да ће се до краја године и број заражених на репсираторима и стопа смртности смањити. Међутим, Петровић не искључује могућност да неколико дана после новогодишњих празника број заражених почне да расте, чиме бисмо ушли у нови талас пандемије.

Очекује да ће се тако наставити и током јануара – који ће бити критичан месец, јер нас после дочека Нове године очекују прославе Божића и Српске нове године.

Епидемиолог Радмило Петровић саветује да се избегавају организоване прославе Нове године – оне су главни окидач за ширење пандемије, посебно у затвореним просторима који погодују ширењу вируса – јер се, како каже, не може славити са маском преко уста и уз поштовање противепидемијских мера.

Oчекује да идуће године буде знатно мање проблема са коронавирусом. Не спори појаву нових сојева, али се нада да ће давати блажу клиничку слику.

Петровић каже да би шест месеци од примања треће дозе вакцине против коронавируса требало примити и четврту – то посебно важи за хроничне болеснике и старије особе, а даља динамика вакцинације зависиће од тока пандемије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here