02.02.2021.

Иако је број новозаражених у Србији стабилан, још није време за ублажавање епидемиолошких мера, рекао је имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић у разговору за РТС. Вакцинација је веома важна у спречавању ширења заразе, али неће преко ноћи зауставити епидемију.

Имунолог Срђа Јанковић каже да је тешко проценити кад ће вирус бити побеђен, јер то зависи од много фактора, али највише од нас самих.

“Вакцинација јесте важан, можда и најважнији фактор за победу вируса, али да ће она преко ноћи зауставити епидемију, то нико не може да очекује. Уз све епидемиолошке мере које су на снази, вакцинација ће помоћи да дође до побољшања које тек треба се деси. У овом тренутку имамо повољније бројеве, али су они и даљи високи и било каква предвиђања су тешка”, рекао је др Јанковић гостујући у Јутарњем програму.

Према његовим речима, за сада нема доказа да вакцине не би пружиле заштиту од нових сојева вируса, већ је то теоријска могућност, која се у пракси срећом још није потврдила.

Иако је у Србији вакцинисано скоро пола милиона људи, још смо далеко од колективног имунитета.

“Далеко смо од 70-80 одсто. Али сад је најважније да се усредсредимо да заштитимо што више живота. Што се више људи вакцинише то је више заштићених живота”, поручио је члан Кризног штаба и додао да уз вакцинацију морамо и даље да строго спроводимо епидемиолошке мере.

Др Јанковић сматра да су највећи изазов у процесу вакцинације дезинформације.

“Стижу контрадикторне информације, ми се трудимо да обавестимо грађане шта је најбоље и шта нам је чинити. Тако ниједног тренутка није речено да не треба да се вакцинишу труднице, него да нису конкретне студије рађене за турднице”, навео је гост РТС-а.

Објаснио је и да није свака алергија контраиндикација за вакцину, већ да препоруку доноси лекар, као и да аутоимуне болести нису контраиндикација за вакцинацију.

Др Срђа Јанковић рекао је да се још нису стекли услови за враћање публике на спортска такмичења и да је незахвално прецизирати кад ће то бити могуће, а слично је и са угоститељским објектима.

„Уз све разумевање ове проблематике, морам да кажем да није време за ублажавање мера. Не још, то је најкраћи одговор”, закључио је имунолог Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here