Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио за РТС да Србији прети експоненцијални раст броја заражених коронавирусом, истичући да морамо да учинимо све да не дође до тога.

Срђа Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да забрињава сваки пораст бројки – и заражених и преминулих и пацијената на респиратору.

“Најважније је сачувати контролу над током епидемије, ограничити пораст броја заражених. Пре него што говоримо о пооштравању, мере које су на снази морају да се спроведу. Избегавање окупљања, маске, дистанца, могу много тога да учине”, навео је члан Кризног штаба.

Према његовим речима, вирус у овом таласу има потенцијал за већу снагу.

“Може да траје и недељама, циљ је да пролонгирамо, да не буде стрм пораст, да не би здравствени систем био под ударом”, навео је Срђа Јанковић.

Додао је да Србији прети експоненцијални раст истичући да морамо да учинимо све да не дође до тога.

Имунолог Дечје клинике у Тиршовој наводи да већ постоји флексибилна мера да се колектив затвори привремено када се појави ширење короне унутар установе, а да ли треба ићи на ширу меру, зависи од општег ризика од преноса.

“Нагласак је на томе да треба зауставити пораст, пре свега контролисањем окупљања, ту можемо много да урадимо. У овом тренутку не можемо знати унапред ко је све заражен”, нагласио је Јанковић.

Указује да противник, коронавирус, јесте непредвидив али да и “ми идемо са тактичким знањем о епидемиологији”.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here