Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић каже да је ситуација коначно стабилизована, односно да је број оболелих од ковида 19 који захтевају болничко лечење у равнотежи са бројем оних који се успешно опорављају и отпуштају са болничког лечења.

Др Стевановић је рекао да је то омогућило да се капацитети здравствених установа у бањским лечилиштима, који су били значајан ослонац у ковид систему, врате у своју редовну функцију.

Он је истакао да се од београдских болница из ковид система у своју редовну функцију враћају Институт за реуматологију, као и Институт за ортопедију “Бањица”, који је посебно значајан с обзиром на временске услове.

“Први приоритет је био обезбедити пражњенеј ‘Бањице’ и највероватније током викенда ће се завршити и поступак премештаја пацијената који су још тамо, комплетна дезинфекције и припреме да се Инстутут врати својим редовним активностима”, рекао је Стевановић након састанка директора ковид болница са министром здравља.

Остале ковид болнице настављају да раде у актуелном обиму, а даље одкуке, о смањењу или повећању капацитети, биће доношене у складу са развојем ситуације

Док је више хиљада у болници, ситуација је и даље за опрез

Ипак, каже, док је више хиљада оболелих од короне на болничком лечењу, а више стотина пацијената на респираторима, ситуација је и даље за велики опрез.

Он је рекао да је број прегледа претходне и ноћи пре тога већи него празничних дана, јер грађани углавном празницима и викендом избегавају одлазак код лекара, па отуда и пад у броју прегледа на пријемно-тријажним местима за празнике, од 31. децембра до 8. јануара.

“Тада су долазили само изузетно болесни, који нису могли да остану код куће, али претходна два до три дана, тај број расте”, рекао је Стевановић новинарима после састанка директора ковид болница са министром здравља.

Додао је да бројке сваки дан осцилирају, али и истакао да укупан број хоспитализованих, који је већи од 5.000, говори у прилог великог оптерећења система, и потребе да сви и даље будемо одговорни.

Стевановић је навео и да су интензивне неге врло оптерећене, капацитети су изузетно напрегнути, али места има за све којима то буде потребно.

“Док је број оболелих на болничком лечењу више хиљада, а пар стотина болесника на интензивним негама, ситуација је за велики опрез и заједничку одговорност”, рекао је Др Стевановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here