Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Мере су потпуно јасне и прецизне, проблем је у њиховој контроли, рекао је за РТС проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба. Поручио је да би требало да се окренемо вакцинацији, а да ће се ковид сертификати примењивати у унутрашњим деловима ноћних клубова, барова, ресторана и кафића.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је да су мере потпуно јасне и прецизне, а да је проблем у њиховој контроли.

“Да ли је требало да донесемо одлуку о затварању, скраћивању радног времена, чиме ћемо потпуно супротно урадити од онога што би желели сви заједно, а друго, шта би то значило, не дај боже, да идемо и на полицијски час”, рекао је професор Тиодоровић.

Поручио је да актуелне мере уређују све – од уласка у земљу до функционисања унутар земље и превенције.

“Ако имамо ситуацију да су људи били у контакту у својој породици, на радном месту, са својим пријатељима, са неким ко је болестан, ко је позитиван, да му је предвиђено да буде десет дана у кућној изолацији. Да ли се неко тога придржава? Не. То није навика нашег становништва, да поштује мере”, рекао је Тиодоровић.

Нагласио је да би требало да се окренемо вакцинацији и да није адекватно поредити број оболелих са прошлогодишњим подацима.

“Тада нисмо имали вакцину на располагању, једну меру која свуда у свету, па и код нас, једина која може зауставити, да ову епидемију контролишемо. Ја позивам на вакцинацију још једном”, казао је Тиодоровић.

Говорећи о ковид сертификатима, чије је могуће увођење јуче најавила премијерка Брнабић, Тиодоровић је рекао да они имају за циљ да се обезбеди да ће онима који су одговорни и који су примили вакцину, као и они који се контролишу тестовима и који су прележали болест, све у сертификату бити поуздано написано.

Нагласио је да ће се ковид сертификати користити у унутрашњим деловима ноћних клубова, барова, ресторана и кафића.

“Септембар је диван, стварно треба користити да се изађе напоље, да се буде на ваздуху, а у гужви некој, испред супермаркета или тржног центра, треба ставити маску на раздаљини мањој од метар и по”, казао је Тиодоровић.

Када је реч о школама, Тиодоровић је рекао да сматрају да школе треба да наставе да раде и да је то најбољи начин да деца доживљавају школу као васпитну, а не само као образовну установу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here