Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Командант Војне болнице Карабурма, др Иво Удовичић, каже за РТС да има назнака да се повећава број хоспитализованих пацијената и да ће се тај број повећавати.

Др Иво Удовичић рекао је у Београдској хроници да ће број новозаражених бити значајно већи већ колико сутра и прекосутра.

“Очекујемо масовније пријеме у болницу од сутра. Сигурно ћемо имати велики број пацијената. Ми знамо да омикрон сој не даје велики проценат хоспитализације, али и знамо да имамо нижу стопу вакцинисаних и да је делта сој ту, као и да је наша популација старија”, рекао је Удовичић.

Напомиње да немају податак да имају пацијенте са омикрон сојем.

“Ми пратимо клиничку слику и лечимо на основу тога. Знамо да омикрон даје лакшу клиничку слику. Оно што је нама отежавајућа околност је да смо значајно мање вакцинисани и не знамо како се омикрон понаша у невакцинисаним особама. Тек очекујемо то да видимо и да видимо колико ће заражених омикроном захтевати хоспитализацију”, нагласио је Удовичић.

Највећи проблем ће, додаје, осетити здравствени систем.

“Ми већ две године живимо у два паралелна света. Велики проблем је када испадне један човек и један лекар. Ми ћемо имати очекујемо и до 30 и 40 одсто заражавања. Без обзира на то што смо вакцинисани, они који ће бити заражени ће морати у изолацију”, истакао је Удовичић.

Наводи да они који раде у црвеним зонама, нису плаћеници фармацеутске индустрије.

“Ми знамо и видимо колико је вакцина ефикасна на примеру наших пацијената. Ми смо у ковид болници имали преко 50 пацијената млађих од 50 година у јединици интензивне неге, имали смо шесторо преминулих и нико није био вакцинисан. Кад умре млада особа, то је нама најтеже. Они се покају сви што се претходно нису вакцинисали. Немамо вакцинисаних млађих од 50 година у јединици интензивне неге”, рекао је Удовичић.

Ми, наводи, других лекова немамо сем вакцине.

“Ниједан лек није ефикасан као вакцина. Кад год примите вакцину, добро је. И увек је боље примити вакцину него жив вирус. Прву дозу када примите треба две недеље да се развију антитела, а за те две недеље морате мало и да се чувате. Вакцина младе људе 100 одсто штити од смрти и тежих форми болести и инвалидитета. Старије не штити, њихов имунитет је стар и зато је још већа одговорност на младим људима. Нама је пуна болница старих особа, неко је њима донео вирус у кућу”, казао је др Удовичић.

Наводи да лекари већ две године не знају за празнике и годишње одморе.

“И нама се увек, због наше неодговорности, догоди нешто непредвиђено када планирамо одморе”, закључио је др Удовичић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here