Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Очекује се да Београд ових дана дође до 50 одсто вакцинисаних грађана, међутим, како каже имунолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Kраљеву, доктор Миланко Шеклер, потребно је посматрати ситуацију на нивоу целе Србије. Доктор Шеклер истиче да треба бити веома обазрив када је у питању даље попуштање епидемијских мера.

Наводећи пример Израела, доктор Шеклер је рекао да је у тој земљи вакцинисано 63 одсто грађана, али да су и даље врло обазриви када је реч о даљем укидању рестриктивних мера.

“У суботу су имали 12 новозаражених и још преиспитују укидање мера. Имамо целу Србију и то што је у Београду вакцинисало близу 50 одсто, није довољно. Београд је само један град и треба гледати целу земљу јер смо ми мала епидемијска јединица, где је тешко доносити мере за појединачне градове”, рекао је Шеклер.

Каже да је у исто време прошле године дневно било заражено око 30 људи, један одсто од тестираних и то је постигнуто без вакцине, само захваљујућу затварању и рестриктивним мерама.

Сада, када имамо вакцину, треба и да се вакцинишемо у већем броју, сматра Шеклер.

Помињање 21. јуна или било ког другог датума од кога ће се нешто драстично променити, према мишљењу доктора Шеклера, није ни реално ни озбиљно.

“Шта је тачно тог датума, је ли то неко свето слово? Шта треба тада да се деси? Ко је легитимни представник вируса, који ће у његово име да потпише пораз? Ако немамамо то, а немамо, онда бих био врло обазрив. Вакцинацијом може много тога да се промени, али то је процес који траје. Свако оверавање и давање неких рокова, проглашавање, ја бих то назвао, једностраног примирја, тешко бива са природом”, нагласио је за РТС имунолог и микробиолог доктор Миланко Шеклер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here