Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института, рекао је за РТС да ће Србија због малог броја вакцинисаних имати већи број оболелих од ковида 19 него остатак Европе, као и да ће талас код нас трајати неколико недеља дуже. Указује да је ниво вакцинисаности у свету 63 одсто, а у Србији 47,5. Ми смо делеко испод светског просека. Од европских земаља од нас су гори само Бугари, Румуни и Словаци, истиче Др Шеклер.

Епидемијски бројеви из дана у дан упозоравају. Повећава се и број пацијената на респиратору, на болничком лечењу, а свакодневно и број позитивних на коронавирус. Дневно у ковид амбулантама бележе и више од 150 првих прегледа, док је доскоро било мање од 50. Расте и број деце оболеле од коронавируса.

Миланко Шеклер је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да се ширење нових случајева првенствено везују за БА.4 и БА.5, те да сумња да ће нова варијанта БА 2,75, која је на друштвеним мрежама позната и као “кентаур”, преузети примат у Србији.

“И даље је главна брига ширење и присуство линија вируса омикрона БА.4 и БА.5”, каже Шеклер.

Подсећа да је подваријанта БА.5 успела да превари имунитет људи који су прележали болест, као и вакцинисаних, па се раст нових случајева бележи у целом свету.

Указује да је подваријанта БА 2,75, највећа брига у Индији и још неким земаља у Европи, на пример Великој Британији преко које се вирус и појавио, али да, како каже, за сада он не заузима неки битан удео у укупном броју нових случајева короне.

“Случајеви који су проузроковани са БА.4 и БА.5. чине негде у 11 земљама и до 100 одсто вируса, док БА 2,75 свега у неколико земља бележи присуство и не прелази седам одсто”, каже Шеклер.

Указује да ће талас у Србији трајати и до неколико недеља дуже због ниског процента вакцинисаних, да у свету он износи 63 одсто, а у Србији око 47,5.

“Ми смо испод светског просека. Од европских земаља од нас су гори само Бугари, Румуни и Словаци”, истиче Шеклер.

Указује да ће код нас талас короне трајати неколико недеља дуже, и да ћемо имати већи број оболелих од ковида 19 него остатак Европе.

“Зато што имамо мањи проценат вакцинисаних, зато што је прошло годину дана за велики део популације који је примио и трећу дозу”, указује гост Јутарњег програма.

Објашњава да вирус код оних који нису вакцинисани, који раније нису прележали вирус и код пацијената са ослабљеним имунитетом, вирус може да се појави у тежем облику.

Напомиње да би здравствени радници који раде у ковид систему требало да се вакцинишу како би били спремни да буду на првој линији одбране од ковида.

Говорећи о могућим мерама које би могле да спрече пораст новооболелих, наводи да земље у Европи нису реаговале неким додатним, новим мерама, јер је код њих вакцинисано и до 80 одсто становништва, те да ће за нас важити друга правила.

“Ми не разумемо, нећемо да схватимо да је разлог зашто они не уводе додатне мере тај што имају огроман проценат људи који су вакцинисани, на пример Португалија и Шпанија имају 80 одсто вакцинисаних, што је скоро дупло у поређењу са наших 47,5. Значи, ми смо у дупло тежој ситуацији него они”, указује Шеклер.

Апелује на грађане да буду одговорни и подсећа да је корона системска болест која може да угрози срце, способност памћења и да свако заражавање повећава ризик од дугог ковида.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here