Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Имунолог и вирусолог Миланко Шеклер рекао је за РТС да не треба бежати од комбинације вакцина. Увек је боље комбиновати вакцине, дати различите вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће, онда са различитим платформама, поручио је Шеклер.

Доктор Миланко Шеклер са Ветеринарског института у Краљеву рекао је да размишља о трећој дози вакцине месецима и да је то помињао међу првима, још у марту.

“Помињао сам у том смислу да они који су примили вакцину и доказано је да су били ареактивни, не можемо доказати да је њихов организам након две дозе створио икакав ниво антитела, предлагао сам да се дозволи и трећа доза, односило се на старије појединце, мушкарце, код којих је имунолошки систем ослабљен да је реакција на вакцину много слабија него код људи просечних година и просечног здравља”, напоменуо је Шеклер.

Сада када причамо о трећој дози, говоримо о појачању заштите, да учинимо заштиту бољом и дуготрајнијом. “Из мог искуства, увек је боље комбиновати вакцине, дати различите вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће – са различитим платформама”, подвукао је Шеклер.

Сматра да треба да се виде резултати и наше студије о ефкасности вакцина – да видимо шта смо добили од вакцине, колики је проценат заражених и колико је њих било хоспитализовано, какве су симптоме имали од појединих вакцина, па да се онда све то стави на сто.

Шеклер каже да не треба бежати од комбинације вакцина. “Ако се немају подаци о томе, и клиничка студија о томе, јављам се да будем добровољац и да нађем 50 људи да се испита комбинација две вакцине, примио сам Синофрам и наћи ћу 50 људи да сада приме неку другу па да испитамо реакцију”, каже он.

Иако делује компликовано, имамо довољно капацитета за тако нешто, истакао је Шеклер.

Шеклер каже да има став према томе, али нема доказе за то, сви тренутно раде на комбинацији. “Убеђен сам да они који су примили Синофарм, сада треба да приме векторску платформу, потребна је само једна, не две дозе, али немам доказ”, наводи Шеклер.

“Не бих волео да испадне да сам баба Ванга, волео бих да се то потврди, сигуран сам да они који су примили једну платформу вакцине, треба да приме другу платформу, можда ставим на папир”, рекао је Шеклер.

Према његовим речима, вакцинацијом ништа не можете изгубити, а можете много да добијете – да се осећате нормалније и слободније. “У сваком случају, после оволике приче и изношења чињеница, нема потребе за притиском, нико никог неће да јури и да му уврће руке”, каже Шеклер.

Поручује да је улога медија огромна па би требало што више емисија са искуствима људи који су преболели корону и искуства људи који су вакцинисани а заражени. “Треба саслушати живе људе који су јуришали на бункаре, искуства оних који су се заразали – вакцинисани и невакцинисани – да се види разлика па да се неки коначно определе за једини прави пут – продужење живота”, закључио је Шеклер.

Говорећи о Егзиту и журкама, он је оценио да је Егзит изгледао као и сваке године, осим прошле.

“Ако епидемиолошки гледамо, принципи који су успостављени пре организације Егзита и оно што је договрено са организатором било је сасвим коректно и ако је то поштовано на начин да су унутар концерта могли да буду само вакцинисани, или са негативним тестом, или са потврдом да су прележали болест – онда мислим да, без обзира на огромну гужву, ризици заражавања би требало да су јако мали”, рекао је Шеклер.

Истакао је да су слични огледи под сличним условима вршени широм Европе и показали су да, уколико се примењују ови принципи, или чак само тестирање, удео новозаражених у тим условима је потпуно занемарљив.

Шеклер сматра да је чудно што се исти принципи са Егзита не примењују за сличне локације, организаторе сличних догађаја у мањим обимима, на сплавовима и ноћним клубовима и пита зашто је проблем наложити власнику да може унутар локала да прими само вакцинисане или документовано преболеле или са негативним тестом.

“Када би се то тако радило, ризици од заражавања би били мининални. У условима где постоји ограничење капацитета, да се носе маске, да је добро вентилирана просторија, то је подложно непоштовању и тешко проверљиво”, рекао је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here