1. 06. 2021.

Данас заседа комисија Агенције за лекове и медицинска средства Србије која ће одлучивати да ли ће се вакцина против коронавируса користити код деце од 12 до 15 година. Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек каже за РТС да очекује да ће комисија дати позитивну оцену, као и да ће се вероватно вакцина прво препоручити деци која болују од хроничних болести.

Мирсад Ђерлек истиче да је Агенција за лекове и медицинска средства Србије једна од најригорознијих агенција у свету када су у питању дозволе.

“Комисија је састављена од изузетно квалитетних стручњака који су се усавршавали широм света и ја заиста имам пуно поверење у нашу агенцију. Очекујем да ће дати позитивно светло и сертификат који ће дати употребу ‘Фајзерове’ вакцине за децу од 12 до 15 година”, каже Ђерлек.

Истакао је да су и америчка агенција ФДА, као и европска агенција ЕМА већ дале сагласност за употребу “Фајзерове” вакцине код деце тог узраста.

“После тога очекујемо да се огласе и наша стручна тела, Национално тело за имунизацију Србије (НИТАГ), где такође имамо врсне стручњаке. Ја ћу бити сентименталан, ја највише верујем нашим људима и када наши људи кажу да је то безбедно”, додаје Ђерлек.

Наглашава да је у овом тренутку најважније да је ова вакцина поуздана и безбедна будући да се ради о деци од 12 до 15 година

“Очекујем препоруке које ће дати НИТАГ, после њих и Републичка стручна комисија из области педијатрије који су веома компентентни и битно нам је њихово мишљење и наравно ‘Батут’ као једна кровна институција завода за јавно здравље Србије, њихов сектор за имунизацију који ће дати стручна методолошка упутства”, објашњава Ђерлек.

Истакао је да ће се вероватно вакцина прво препоручити деци која болују од хроничних болести где упала плућа може да буде врло озбиљан фактор и да угрози њихово здравље.

“Очекујемо од педијатара да ће имати значајну улогу у препоруци, а с обзиром да се ради о малолетној деци наравно да су родитељи ти који ће одлучивати о својој деци”, додао је Ђерлек.

Када је реч о броју вакцинисаних у Србији, Ђерлек наглашава да је реално очекивати да се оствари циљ који је планиран, а то је 50 одсто вакцинисаних до краја јуна.

“Ми са пресеком од синоћ у 22 сата имамо 2.643.000 првих доза, што је 48 одсто, других доза 2.268.000, неких 37 одсто. Ако наставимо оваквим темпом мислим да ћемо остварити циљ и да ћемо имати мирније лето”, рекао је Ђерлек.

Указао је да је наредни циљ да до јесени буде 60-70 одсто вакцинисаних како бисмо имали и што мирнију јесен.

Све је више људи који се жале на последице ковид инфекције, Ђерлек напомиње да коронавирус оставља озбиљне последице на пацијенте који га прележе.

“Ради се о мултисистемској болести која заиста напада скоро све органе и ми смо приметили да имамо велики број пацијената у домовима здравља”, рекао је Ђерлек.

Указао је да се наставља процес дигитализације и да ће ових дана бити доступна апликација са циљем да буде доступна пацијентима са постковид синдромом.

“Где ћемо им омогућити да изврше самопроцену тренутног здравственог стања, ми ћемо на основу тога покушати да их упутимо на праву адресу да не би чекали по домовима здравља, већ да добију што бржи у квалитетнију здравствену услугу”, закључио је Ђерлек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here