Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Ситуација у Србији је веома озбиљна и до краја недеље очекује се раст број новозаражених вирисом корона, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да мере треба пооштрити, али да се не размишља о њиховом драстичном пооштравању.

Државни секретар Ђерлек је за ТВ Пинк навео да се ковид болнице не могу отварати у недоглед, као и да има пацијената који болују и од других болести.

Напомиње да у Београду има шест ковид болница (од данас је КБЦ Земун потпуно у ковид систему), плус привремена болница у Арени и да се све брзо пуне.

“Не поседујемо чародни штапић да можемо брзо да решимо све, али нећемо се предати. Морамо да схватимо да се боримо против опаке болести, да се дисциплинујемо и одрадимо оно што се очекује од нас”, рекао је Ђерлек.

Како каже, не сме се политизовати епидемија и поручује опозицији да ово није борба за изборе већ за живот у Србији.

“Ми у јавном превозу имамо данас много вербалног насиља, ”зашто носите и зашто не носите маску”. Морамо упозорити опозицију да ово није борба за изборе већ за живот у Србији”, рекао је он.

Наводи да охрабрује измена Закона о заштити становништва од заразних болести, којом ће бити пооштрена казнена политика јер је то, сматра, једини начин да се бахата група појединаца који упорно крше мере “доведу у ред”.

“Нећемо дозволити да се здравствени систем уруши”, рекао је Ђерлек и додао да су маске, дистанца, избегавање окупљања тренутно једини вид заштите од вируса.

Очекује да ће до краја године одређена количина вакцине против вируса корона стићи у Србију, а да ће озбиљнији контигент од 350.000 доза стићи до краја марта. “Биће вакцинисани прво здравствени радници, војска, полиција, хронични болесници. И наредне 2021. године се морамо борити против короне”, навео је он.

Здравствени радници добиће и једнократну подршку државе од 10.000 динара, а Ђерлек каже да је на тај начин држава показала поштовање према здравственим радницима.

“Није тих 10.000 динара нешто што ће решити проблем свима, већ је битно да неко покаже пажњу, јер су они на првој линији фронта, ризикују свој живот, али и животе породица”, рекао је Ђерлек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here