Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Државни секретар Министарства здравља доктор Мирсад Ђерлек каже за РТС да омикрон сој коронавируса не треба потценити. Упозорава да је постковид синдром врло озбиљна и забрињавајућа ствар.

Ђерлек истиче да је ситуација у ковид систему много озбиљнија него пре две до три недеље и да постоје два параметра која забрињавају.

“То је број људи на респираторима и број људи који су изгубили живот. Нису то алармантни подаци, али јесу свакако забрињавајући”, каже Ђерлек.

“Оно што мене забрињава јесте да је врло опасан тај постковид синдром на који људи обично заборављају. Млади имају лакшу клиничку слику и преболе ковид 19, али дешава се да се ти исти пацијенти после пар месеци враћају са инфарктом миокарда, са можданим ударима… Није све решено када завршите са ковидом 19. Постковид синдром је врло озбиљна и забрињавајућа ствар”, упозорава Ђерлек.

Наглашава да је притисак на здравствени систем велик и да се преместио из ковид болница на ковид амбуланте, где се води тешка и озбиљна борба са коронавирусом.

Наводи да је у понедељак било 8.000 прегледа само у Београду, а током ноћи још 700 прегледа.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here