Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Имунолог и члан Кризног штаба Др Срђа Јанковић каже за РТС да може постати неопходно и да се донесу строже мере, али да је у овом тренутку много важније да се ове мере спроведу. Напомиње да је за ефекат вакцинације на колективном нивоу још рано, и нада се да ће бити видљив током ове године.

И поред готово милион вакцинисаних грађана, број људи који се дневно зарази коронавирусом не пада. Срђа Јанковић је у Јутарњем програму РТС-а рекао да је нагласак и даље на ригорозном спровођењу мера, пре него што дођемо у ситуацију да говоримо о пооштравању.

Поводом писања појединих медија да је медицински део Кризног штаба предлагао потпуно затварање кафића и ресторана, Јанковић истиче да таква мера може да постане неопходна, али још не.

“Али ако ти објекти не могу да спроведу мере које су на снази, односно да се превентива спроводи у овом режиму рада, може да постане неопходно и да се донесу строже мере. У овом тренутку је много важније да се ове мере спроведу”, напомиње Јанковић.

Истиче да разуме људе који су окупљени у кафићима и да је то људска потреба, али указује и на лекаре у црвеним зонама који непосредно лече оболеле.

“У суштини, ми имамо свој задатак и веома смо разочарани када не допиремо до једног броја људи. До неких људи очигледно није могуће допрети”, каже Јанковић.

Наводи да Кризни штаб покушава да допре до што више људи, да се свакоме обрати на непосредан начин и стави нагласак на чињенице.

“Ово је тешка борба. Видите, и у свету велики део грађана доводи у питање мере, чак и тамо где су бројеви још гори. Имате протесте. У Холандији су људи демолирали градове зато што је забрањено да се увече окупљају. То је веома либерална земља, има дугу традицију грађанске свести, ипак нису избегли такву судбину”, указује Јанковић.

Што се тиче ситуације на скијалиштима, Јанковић наводи да је медицински део Кризног штаба, што је иницијално било и усвојено када је одобрена скијашка сезона, стајао на становишту да се може дозволити само 30 одсто пуног капацитета.

“Да ли је било тако, то треба анализирати”, каже члан Кризног штаба.

“Трка у наоружању” са вирусом – вакцина штити од свих варијанти

Упитан да ли су нови сојеви вируса отпорни на постојећу вакцину, Јанковић каже да је охрабрујући рад који је објављен пре десетак дана у часопису Nature, где су научници директно испитивали неутрализацију вируса антителима код ових подтипова који су сада повод за бригу – код такозваног британског, јужноафричког и бразилског подтипа.

“Нађено је да су разлике незнатне и да антитела која вакцинација подстиче да се стварају и даље неутралишу све подтипове вируса. То је веома важна информација. Вакцина и даље штити. Да ли ће се појавити неки подтип који ће постати имун на наш имунитет, то је трка у наоружању између нас и вируса. То је могуће, али још нисмо тамо и добро је знати да вакцина и даље потпуно штити од свих варијанти вируса”, објашњава Јанковић.

“Постоји мањина која погрешно сматра вакцине проблемом, а не решењем”

У овом тренутку је дато око милион вакцина у Србији. Јанковић каже да је то сасвим задовољавајућа брзина и више од тога, и сматра да је све јако добро организовано.

Задовољан је одзивом, с тим што се, како је указао, велики део грађана још није пријавио.

“Постоје људи који су скептични, што је разумљиво, поготово ако нема довољно информација, које су опречне, а постоји мањина која је једноставно научила погрешно да сматра вакцине проблемом, а не решењем”, истиче Јанковић.

Када ће бити видљив ефекат вакцинације

Напомиње да је за ефекат који је видљив на колективном нивоу још рано без обзира на број доза, и нада се да ће бити видљив током ове године.

Наводи да је у Израелу пре пар дана објављен рад где се јасно види ефекат у старосним групама које су примиле вакцину.

“Прогнозе у дан и месец су незахвалне. Битно је да наставимо пуним интензитетом и пуним капацитетом, ефекат неће изостати”, поручује Јанковић.

Упозорава да вакцинација не сме да буде повод за веће опуштање. “Вакцина није замена за основне мере, које остају на снази”, истиче члан Кризог штаба.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here