Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Притисак на ковид објекте у Нишу ће расти, а људи више и не знају где су се заразили, каже за РТС професор др Радмило Јанковић, заменик директора Клиничког центра у Нишу. Сматра да апели неће имати таквог ефета да се прекине ланац заражавања и да ће кривуља расти наредних дана.

Пуне су болнице и у Нишу. У овом тернутку око 400 тешких пацијената је у ковид једицниама у КЦ Ниш и у Нишкој бањи. То је два и по пута више него пре две недеље.

Др Радмило Јанковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да су бројке неумољиве.

“Тежак викенд је за нама, иако није истекао. Притисак на ковид објекте ће расти. Разлика је да је у односу на претходно време готово скоро три четвртине хоспитализованих из Ниша. Вирус се јако интензивно шири. Ниш је изгубио људе који су биле праве иконе града. Јуче је преминуо и Миша Јовић који је био оличење једног духа Ниша. Одлазе драги људи, академици, лекари, културни радници. Овај град је прилично тужан последњих недеља”, каже Јанковић.

Наводи да када питате пацијенте на интензивној нези док још могу са вама да разговарају, они вам кажу да не знају где су се заразили.

“Вирус су ширили тинејџери. Ни старији не знају како су се заразили, што наводи на закључак да је у питању други сој вируса који се шири већом брзином. Наша интензивна нега је скоро пуна – 60 пацијената, у Крушевцу 40. Никада толико. Огроман је број интубираних, а ово неће стати. Имали смо три недеље од када смо послали онај драматични апел. Од тада је скоро 10.000 Нишлија заражено, а од тада ће вероватно 100 њих преминути”, каже Јанковић.

Наводи да су молили државу да узме ствар у своје руке.

“Ово понашање је потпуно неприхватљиво. Можете замислити здравствене раднике када виде такво једно понашање. У међувремену је био неприхватљиво одржавање концерта. Јуче сте видели сцене које заиста не служе на част као друштво. Ако треба да нас проучавају за пар година у уџбеницима епидемиологије као нешто што не треба. Ово је један руски рулет који људи играју са својим здрављем”, наводи Јанковић.

Истиче да на жалост, сматра да апели неће имати таквог ефета да се прекине ланац заражавања и та кривиља ће расти наредних дана.

“Апели немају ефекта. Очигледо је да ове драматичне приче немају ефекта. Једини начин је да прекинемо ланац заражавања и да се онда усмеримо максимално афирмативно на вакцинацију јер нам је једини спас. Они који изаберу да се не вакцинишу пре или касније ће се заразити, а последице више нико не зна”, указује Јанковић.

Сваке мере су, напомиње, боље него да их нема, али да није сигуран да ће то имати неког краткорочног ефекта.

“Било каква идеја о враћању на старо ће бити катастрофално попут укупне ситуације у Србији.

Било је очигледно на наш вапај да су се колеге из Кризног штаба прилично чврсто посатавиле.

“На крају грађани добијају и контрадикторне информације и од политичара, а што делује контрадикторно на људе који не знају како да се поставе. Мислим да нема никаквог места за попуштање мера. Једини начин да се из овога извучемо је да се прошире мере и вакцинација. И вакцинацију смо довели у питање, али је свакако добар пут”, закључио је Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here