1. 03. 2020.

Председник Демократског савеза Косова, Иса Мустафа, најавио је да ће његова странка покренути захтев за изгласавање неповерења и збацивање владе коју води Аљбин Курти.  

Иса Мустафа је на конференцији за медије после састанка руководства ДСК-а, рекао да су се у тој одлуци руководили и постојањем ризика да дође до нарушавања односа са САД, као последица неукидања таксе.

“Данас смо о томе расправљали на састанку и одлучили смо да ДСК покрене захтев за неповерење и за збацивање Куртијеве владе “, рекао је Мустафа.

Курти сменио министра унутрашњих послова

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти разрешио је данас министра унутрашњих послова и јавне управе Агима Вељијуа.

Вељију се успротивио Kуртијевом ставу да не треба прогласити ванредно стање, након чега је разрешен.

Kурти је рекао да је та одлука донета због тога што Вељијуова изјава да је “на Kосову ситуација озбиљна и да се број повећава из сата у сат” шири панику.

Вeљиу је потпредседник ДСK а пре постављења за министра био је председник Општине Подујево.

За лидера Демократског савеза Косова Ису Мустафу неприхватљиво је разрешење Агима Вељијуа.

“Ово је кршење Споразума о коалицији. Договором смо утврдили да министре може да разреши премијер уз консултацију са председником политичког ентитета, од којег је коалиција формирана, на основу образложења које прихвата председник ДСK. Kао председника ДСK-а, премијер ме није консултовао, а још мање прихватам његове разлоге који су јавно објављени”, написао је Мустафа на Фејсбуку.

Лидер ДСК позвао је Куртија да поништи одлуку о разрешењу Агима Вељијуа и донесе одлуку да се укине такса до краја недеље.

Једностране акције премијера штетне су и неприхватљиве, и воде ка распаду коалиције, сматра Мустафа.

Вељију не прихвата разрешење

Косовски министар Агим Вељију изјавио је да не прихвата разрешење, назвавши одлуку премијера Аљбина Kуртија “лукавом и преварантском”.

“Kурти у ситуацији када мора да доноси друге одлуке, нема храбрости. Он доноси подмукле одлуке, без икаквих најава. Овако показује лице подмуклог преваранта “, рекао је Вељију за портал Екпрес.

Додао је да званично није обавештен о смени.

“Не слажем се са том одлуком. То није начин за решавање проблема. То је и договор између коалиционих партнера. Не може бити претходног отпуштања без одобрења коалиције”, каже Вељиу.

Најавио је да ће ДСK разговарати о том питању на својим форумима и заузети став.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here