Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Душан Јањић из Форума за етничке односе каже да сматра да ће кампања признавања независности такозваног Косова заоштрити односе оних који подржавају Косово – САД и Немачка и Србије са друге стране.

Јањић за Танјуг, након седнице Савета за националну безбедност после које је министар спољних послова изјавио да су четири земље повукле признање Косова, каже да је уверен да је Савет много озбиљније расправљао о целој ствари и да је сагледао промене које настају због рата у Украјини и консеквенце које те промене имају на Косово и Метохију.

“Очекујем да ће се ускоро почети са радом на новој стратегији одговора и Косову и међународној заједници. Отпризнавање има смисао само када је у питању чланство у УН. Битно је да се Србија спреми за то да ће од јуна, јула месеца, имати и нови фронт у борби око и са Косовом, а то је фронт европских регионалних институција какав је Савет Европе”, каже Јањић.

Сматра да ће тзв Косово највероватније бити примљено у Савет Европе и додаје да за њега то није лоша вест јер, према његовом мишљењу, Србија добија нову могућност и нови оквир за борбу за стање и положај српске заједнице на КиМ.

“Добијамо једну нову платформу за деловање на поправљању положаја Срба и других мањинских заједница на Косову”, додаје.

Како каже, то што САД и Немачка подржавају Косово да постане чланица Савета Европе значи да их спремају да неће бити признати у УН и да неће бити признато од Србије.

“Дакле, питање статуса отпада, а ми се морамо спремити за разговоре о нормализацији”, закључује.

Сматра да ће Србија ићи путем ка Европској унији и додаје да је то боља ситуација у односу на ону када смо и сами себе блокирали причом о статусу Косова јер смо рачунали на подршку Русије.

“Подршка Русије и Кине је важна само у УН. Ми се ослобађамо тог везивања руку и ногу од стране Русије и добијамо простор где смо јачи – економија, сарадња у региону, енергетика. Овде више неће бити сукоба међу грађанима, а Курти и њему слични ће морати да схвате да није све само висока политика”, каже.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Јањић каже да је лоше што смо улазили у расправе са Куртијем који је покушао да подментне признање у техничком дијалогу, а штитили Федерику Могерини и Мирослава Лајчака.

“Морамо да мењамо тактику и да коначно у праксу претворимо оно што председник Вучић говори – нема у политици пријатеља, има интереса. Значи морамо све преговоре ставити на интересну основу, а пре свега у јавности утврдити шта је интерес Србије”, додаје.

Јањић сматра да је интерес Србије да заштити свој народ, економију и да Косово има као своје тржиште, да ли кроз Отворени Балкан или некако другачије то је, како каже, друго питање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here