Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Европски парламентарци су, како се тврди, усвојили захтеве опозиције окупљене око Савеза за Србију.

Јучерашњем међустраначком дијалогу у Скупштини Србије нису се одазвали сви представници опозиције, међутим европски представници су се најпре срели са делегацијом Савеза за Србију, па потом са председником Вучићем, па затим са представницима Парламента у Скупштини Србије.

Како сазнаје Б92, захтев Савеза за Србију да се формат дијалога промени и да европски парламентарци посредују у дијалогу власти и опозиције, као и евентуално померање датума избора, европски парламентарци уважили су изван Народне скупштине Србије.

С председницом делегације у Одбору за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ Тањом Фајон састали су се представници опозиције који су се раније изјаснили да не желе да учествују у међустраначком дијалогу у просторијама Скупштине.

Како се наводи, од лидера опозиције били су лидери Странке слободе и правде Драган Ђилас, покрета Двери Бошко Обрадовић, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, као и представник Социјалдемократске странке Марко Ђуришић.

Састанку су присуствовали поред Тање Фајон и шеф делегције ЕУ у Србији Сем Фабрици, известилац Одбора за спољне послове ЕП за Србију Владимир Билчик и бивши посланик ЕП Едуард Кукан.

Савеза за Србију / СЗС / је потврдио да су у два дана разговарали са представницима Европског парламента о изборним условима, на одвојеним састанцима без представника владајуће коалиције. Потврдили су да су Европски парламентарци уважили захтев Савеза за Србију да се формат дијалога промени и они ће посредовати у дијалогу власти и опозиције.

СЗС је том прилико изнео јасне и познате ставове да у Србији нема услова за фер и демократске изборе, јер су институције разорене и нема владавине права нити слободе медија.

Европски саговорници су се, како тврди СЗС, сложили да у Србији постоји политичка криза и да власт сноси велику одговорност.

Савез за Србију је на оба састанка истакао недвосмислен став да је немогуће обезбедити фер услове за изборе на пролеће 2020. године, јер они морају да важе најмање девет месеци пре одржавања избора, и да зато неће учествовати на пролећним изборима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here