Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента гласали су данас о амандманима које су поднели на нацрт извештаја Владимира Билчика о Србији – преноси Танјуг.

Од укупно поднетих 385 амандмана, усвојено је свих 38 компромисних амандмана које су договориле посланичке групе, као и 49 појединачних, па је посланицима сада отворено гласање за свеобухватни текст извештаја о Србији, чији резултати ће бити познати сутра пре подне.

Усвојеним амандманима наглашени су добри економски показатељи Србије, похваљен је ангажман Београда на регионалној сарадњи и конструктивно учешће у дијалогу са Приштином.

Позитивно су наглашене и стратегија Србије према ромској заједници и подржавање Параде поноса.

Истовремено, усвојеном амандманима у значајној мери “појачан је речник” којим се од Србије траже резултати у спровођењу реформи у области владавине права, са фокусом на правосуђе, борбу против корупције и слободу медија.

Од власти у Србији се тражи да “речима и делима” раде на испуњавању обавеза на путу приступања ЕУ.

Усвојен је и компромисни амандман 13 којим посланици Клемен Грошељ и Тонино Пицула траже ефикасне истраге случајева као што су Крушик, Јовањица и Телеком Србија.

Посланици су у усвојеним амандманима нагласили и забринутост због “све већег утицаја Кине у Србији и широм Западног Балкана” и поновили забринутост због “најслабијег” скора Србије у усклађивању са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Јединим од усвојених амандмана Скупштина Србије се позива на побољшање законодавних процеса, осигурање међупартијског дијалога, јачање улоге цивилног друштва, а посланици се позивају на уздржавање од речника и кампања усмерених против политичких супарника и представника медија.

Првобитна констатација о “недостатку напретка ” у области слободе медија у Србији, усвојеним амандманом замењена је констатацијом да је дошло до “погоршања”.

Посланици Спољнополитичког одбора су затражили од ЕУ да унесе “више динамике” у приступне преговоре са Србијом, брзо спроведе примену нове методологије на већ постојеће преговоре са Београдом и јасно представи “опипљиве подстицаје од директног интереса” грађанима Србије.

У нацрту усаглашених амандмана понавља се позив за даље за отварање приступних преговора са Србијом, уз услов “обавезивања и спровођења” реформи у земљи.

На основу усвојених амандмана, посланицима Спољнополитичког одбора ЕП отворено је и гласање за свеобухватни текст извештаја о Србији.

Због компликованих процедура “гласања на даљину” коначни резултати гласања Одбора биће објављени сутра ујутру и то писаном процедуром без даље дебате.

Након гласања у Спољнополитичком одбору, годишњи извештај о Србији биће поновно стављен на гласање, овога пута на пленарном заседању Европског парламента, које ће бити одржано 24 и 25. марта у Бриселу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here