Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Резолуција је необавезујућа и неке државе зависне од гаса се можда неће придржавати

Европски парламент је у четвртак усвојио резолуцију којом се захтева „тренутни потпуни ембарго на руски увоз нафте, угља, нуклеарног горива и гаса“. Законодавни орган блока такође захтева да Русија буде потпуно одсечена од СВИФТ банкарске мреже и да се искључи из међународних организација.

Резолуција, која није правно обавезујућа и саветодавне је природе, усвојена је са 513 гласова за, 22 против и 19 уздржаних. Потпуни ембарго на руску енергију који она захтева превазилази постојећи план ЕУ да смањи своје ослањање на руски гас за две трећине пре краја године и да се постепено укину руска фосилна горива пре 2030.

Такав потез могао би имати значајне последице широм Европе. Русија испоручује око 40% увезеног гаса у ЕУ и 27% нафте. Неке земље још више зависе од руске енергије, јер више од половине немачког гаса и трећина њене нафте долази из Русије. Док је немачки канцелар Олаф Шолц изразио суздржаност према захтеву руског председника Владимира Путина да се руски гас плаћа у рубљама, министар спољних послова Аналена Бербок је упозорила да би прекид овог виталног извора енергије зауставио привреду Немачке – европске индустријске електране.

За неке земље зависне од гаса и нафте, гласање у парламенту ће вероватно бити игнорисано. У Мађарској је, на пример, премијер Виктор Орбан изјавио да ће наставити да купује руски гас и да ће га плаћати у рубљама. Будимпешта рачуна да ће Русија испоручивати свој гас, а сам Орбан је нагласио да ембарго „не долази у обзир“.

Друге земље су саопштиле својим грађанима да се припреме за рационализацију енергије и нагло повећање трошкова живота. Исто тако је амерички председник Џо Бајден током посете прошлог месеца рекао да ће „елиминисање руског гаса имати трошкове за Европу“, али „то није само исправна ствар са моралне тачке гледишта, то ће нас ставити у много јачу стратешку позицију”.

Амерички течни природни гас, скупље гориво које се мора транспортовати бродом до специјалних терминала за испоруку, могао би да ублажи проценат захтева континента.

Резолуцијом се такође позива на избацивање Русије из Савета УН за људска права, Интерпола, Светске трговинске организације, Унеска и других међународних организација, као и да се све руске банке уклоне из СВИФТ банкарске мреже.

Поред тога, захтева се да се испоруке оружја Украјини „морају наставити и појачати“. Док су поједине земље унутар ЕУ усмеравале оружје украјинској војсци, блок као целина је прекинуо традицију у фебруару када је високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио да ће Кијеву послати „смртоносну помоћ“ у вредности од скоро пола милијарде евра.

Иако је резолуција усвојена са огромном подршком, било је неслагања у парламенту. Ирска европосланица Клер Дејли рекла је да је, као резултат санкција ЕУ, „Русија неустрашива, док се грађани ЕУ суочавају са катастрофалном инфлацијом, растућим трошковима енергије и историјским падом животног стандарда“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here