Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да тој земљи не треба да Европски парламент или било ко други одобри резултате председничких избора, који су одржани 9. августа.

“Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље и не треба нам никакво признање”, рекао је Лукашенко поводом резолуције Европског парламента о Белорусији, истичући да су избори били легитимни, преноси Тас.

Лукашенко тврди да није било никаквих намештања или фалсификовања гласова током избора.

“Могу да се закунем – није било лажи током избора, наместити 80 одсто гласова је немогуће”, рекао је Лукашенко на форуму “За Белорусију” у Минску. Председник Белорусије изјавио је да је та земља принуђена да затвори границу са Пољском и Литванијом, као и да појача граничне контроле са Украјином.

Европски парламент усвојио је резолуцију о Белорусији, у којој се наводи да је такозвани опозициони Координациони савет “привремени представник народа” у тој земљи, а институције ЕУ позивају да му помогну.

Резолуције ЕП нису обавезујуће, већ имају снагу препоруке, напомиње Тас.

Како се наводи у документу, ЕП “поздравља Координациони савет као привременог представника народа који захтева демократске промене у Белорусији”.

У том погледу, како се додаје, понавља се позив “белоруског народа за организовањем нових, слободних и фер избора што је пре могуће, под међународним надзором”, који би предводила Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а у складу са међународно признатим стандардима.

Резолуцијом се позивају Европска комисија, високи представник за спољне послове и безбедносну политику ЕУ и Европски савет да пруже помоћ “белоруској демократској опозицији, укључујући Координационом саветом предвођеном Светланом Тихановском”.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора, на којима је Александар Лукашенко прогласио победу са освојених 80.1 одсто гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска, која је званично освојила 10,12 одсто гласова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here