Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Европски парламент (ЕП) припрема резолуцију на основу које ће немачки канцелар Герхард Шредер бити стављен на црну листу, ако не напусти одбор руске државне нафтне компаније Росњефт, а то би требало да га одврати и од преузимања водеће позиције у Гаспрому.

„Обављајући највише функције у корпорацијама повезаним са Кремљом, бивши немачки канцелар Герхард Шредер де факто блиско сарађује са Русијом“, изјавио је посланик Маркус Фербер, који је помогао у изради резолуције, преноси Ројтерс.

Нацрт резолуције, у ком се експлицитно помиње и Карин Кнајсл, бивша министарка иностраних послова Аустрије за време владе Себастијана Курца, подржале су четири највеће политичке групе у скупштини ЕУ.

Парламент „констатује да су неки бивши политичари недавно дали оставке на своје позиције у руским фирмама и захтева да и други, као што су Карин Кнајсл и Герхард Шредер, учине исто“, наводи се у документу.

Резолуција нема обавезујући карактер, али представља значајан притисак на ЕУ да делује против европских политичара који се сматрају блиским Кремљу.

До сада је ЕУ замрзла имовину стотина олигарха и званичника повезаних са Кремљом, али се уздржала од санкционисања људи који су на највишим положајима у руским фирмама.

Парламент позива „да се списак појединаца на мети санкција ЕУ прошири на европске чланове одбора великих руских компанија и на политичаре који настављају да примају руски новац“.

Портпарол Спољнополитичког одељења ЕУ није коментарисао резолуцију парламента, али је нагласио да су за појединачне санкције потребни докази и подршка влада свих 27 земаља чланица, наводи британска агенција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here