Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Вођство српско-америчке конференције из Чикага је недавно организовало састанак преко интернета са Његовом Екселенцијом Ентонијем Годфријем, амбасадором САД-а у Србији. На састанку су присуствовали представници српских организација, друштава, истакнути појединци и други гости из целе Америке и Лондона из Велике Британије.

Господин Александар Ђуричић, председник Вођства српско-америчке конференције, захвалио се свим учесницима овог састанка, а посебно Његовом Преосвештенству владици Иринеју из источно-америчке епархије Српске православне цркве који је „инспирисао ову организацију и овај састанак.” Ђуричић је истакао главни задатак и делатност ове нове српске организације у Америци која има за циљ да окупи нову генерацију америчких Срба како би их мотивисали да буду јединственији у остваривању српских интереса у Америци и сарадњи са америчком администрацијом и Конгресом.

Њ.П. Владика Иринеј је отворио састанак молитвом за све жртве коронавируса у свету. Он је нагласио да смо сви жртве ове пандемије и да она утиче на сваког од нас на овај или неки други начин и да живот после ове почасти неће бити исти.

Њ.Е. Ентони Годфри, амерички амбасадор у Србији, се захвалио на позивници и осврнуо на две теме: како се САД и Србија суочавају са вирусом корона и о ширим перспективама у односима између САД-а и Србије.

Он је истакао је да су „односи Србије и САД-а јаки и да бивају све јачи…Пре ове пандемије САД и Србија су активно радили заједно да побољшају односе. То је мој циљ. Мислим да смо направили напредак и то ћемо наставити након ове кризе.

Наш највећи приоритет је безбедност америчких грађана у Србији. Када су се затворили аеродроми у Србији, ми смо радили заједно са српском Владом да обезбедимо два специјална лета Ер Србије за америчке грађане који желе да се врате у Америку. Овог јутра скоро 200 људи са аеродрома Никола Тесла у Београду је отишло кући. Влада Србије нас је подржала и то је знак добрих односа које Србија жели да допринесе на конкретан начин…

САД заједно са Светском здравственом организацијом ће донирати 6,000 тестова за корана вирус. Србија је спремно дочекала ову кризу у јакој економској и фискалној позицији. У поређењу са другим земљама у региону, Србија је у добром положају. Већина српске трговине и инвестиција је везано за Европску унију, а посебно за Немачку и Италију. Опоравак Србије ће зависити од тих земаља. То је велики ударац и биће потребно пуно времена за опоравак.

Ова пандемија је такође омела изборе у Србији који су били планирани 26. априла и они су суспендовани. Очекујемо да ће датум избора поновно бити објављен чим се укине ванредно стање, вероватно у року од 60 дана након укидања ванредног стања. Мајк Помпео, државни секретар САД-а, је објавио да ће САД глобално донирати 274 милиона долара за помоћ у борби против корана вируса мултилатерарним организацијама. Део те помоћи ће и Србија добити.

У вези економског опоравка, медији овде више говоре о помоћи из Русије и Кине. САД се више усредсређује на енергетску стабилност која се побољшава у Америци. Мислим да наши српски пријатељи разумеју то. Наш стратешки приоритет остаје подршка Србије у интеграцијама са Европском унијом. То је наш примарни циљ и ми хоћемо да помогнемо Србији да постигне тај циљ. Ми желимо да променима начин на који Србија види САД и њене циљеве везане за Србију. Желимо више да будемо ангажовани у сфери безбедности, стабилности и напретка западног Балкана јер је то амерички интерес…Амерички интерес је да подржи Србију на њеном путу ка Европској унији поштујући вредности које делимо заједно.”

Потом су учесници састанка разговарали на актуелне теме са Њ.Е. Ентонијем Годфријем. Питања су се посебно односила на скрому помоћ САД у отклањању последива пандемије од корона вируса у односу на Кину, Русију и ЕУ, потом на блокаду медија у Србији, наставак дијалога са Приштином …

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here