Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Вирус не познаје ноћ и викенд и зато су строже мере само два дана у недељи смешне, рекао је за РТС епидемиолог Радмило Петровић. Он каже да једино вакцинација и стечени имунитет могу да сузбију даље ширење коронавируса.

Епидемиолог Радмило Петровић каже да се мере морају пооштрити на дужи период како би се отворио простор за бржу вакцинацију.

“За мене су ове мере смешне јер ако неко верује да вирус више воли ноћ а не дан, викенд а не сваки дан у недељи, онда је то смешно”, рекао је гостујући у Београдској хроници доктор Петровић.

Мере у трајању од неколико недеља а не дана, које предлаже и медицински део Кризног штаба, могле би да помогну.

“То није довољно времена да се сузбије вирус али би могла да се убрза вакцинација и до три пута”, сматра епидемиолог.

Према његовим речима, вакцинација иде споро.

“Ми имамо нешто више од 660.000 особа које су примиле и другу дозу вакцине, а вакцинација је завршена тек када неко прими обе дозе. Тек 3-4 недеље после друге дозе стиче се имунитет и тада може да се говори о смањењу фреквенције вируса. А овде говоримо о око 10 одсто становноиштва, што није довољно”, објаснио је доктор Петровић.

Мере које предузимамо, маска, дистанца, дезинфекција руку и простора, не могу значајно да утичу на криву епидемије, сматра епидемиолог, наводећи да је вирус и даље непредвидив.

“Осим капљично он се шири и ваздухом. Због тога је неопходна вакцинација. У природи је вируса да стално мутира и тражи простор за даље ширење. Бритинаски сој је много инфективнији и он полако почиње да доминира”, каже доктор Петровић.

Епидемиолог каже да је ситуација тешка услед вируса који не познајемо довољно, али морамо да га спречимо вакцинацијом, у Србији, региону али и у целом свету.

“Док год вирус постоји, било где, представљаће претњу. Мора да буде кординације и заједничког деловања против вируса”, истакао је епидемиолог.

Доктор Петровић памти и време вариоле вере када су, како каже, људи сами трчали да се вакцинишу.

“Да није било епохалног открића Џенера и вакцине против вариола вере ми би и данас умирали. Страх је био толики да нису били потребни ни позиви, сви су трчали да се вакцинишу. Ми се не плашимо овог вируса јер је смртност 1 до 3 одсто, али треба да га се плашимо јер оставља тешке последице за оне који су га прележали”, закључио је епидемиолог Радмило Петровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here